Menu
Max_Weber

Ген. Михо Михов: Комисията по отбрана ще изслуша военния министър за настаняването на контингент на НАТО в България

„Предстои комисията по отбрана да проведе дебат по темата с настаняването на контингент на НАТО в България. На него ще присъстват  военният министър и началникът по отбраната на страната”. Това заяви в ефира на БНР председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ПГ на АБВ генерал Михов Михов.

Според него няма поводи за излишна тревога в това, че в страната могат да бъдат дислоцирани определен брой единици  бронирана техника на Алианса. Проблемът е по-скоро в това, че правителството и в частност военният министър не дават достатъчно разяснения по въпроса, въпреки че би трябвало да са запознати с плановете на НАТО, тъй като те са част от Лисабонската стратегия и от решенията, взети на форума на Алианса в Уелс.

„По закона за преминаване и настаняване на чужди войски в България, по такова решение могат да се произнесат три органа . Военният министър, Министерският съвет и Народното събрание”, уточни ген. Михов. Според него страната ни се нуждае от официална държавна позиция по темата, за да се избегне натрупването на напрежение в обществото.

Ген. Михо Михов коментира и въпроса с охраната на въздушното ни пространство. По думите му тя може да се гарантира и с българска техника и екипажи за следващите 15 години, ако навреме се осигури качествена сервизна поддръжка на наличната ни бойна техника ни самолети. „След това можем да следваме плановете за закупуване на нова ескадрила, които според правителството могат да се реализират след период от време”, посочи той.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...