Menu
Max_Weber

Ивайло Калфин: 50% от младите хора, които са извън пазара на труда са с основно и по-ниско средно образование

„50 % от младите хора, които са извън пазара на труда, са с основно и по-ниско средно образование“. Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин по време на Кръгла маса "Съвместна инициатива на Европейската сметна палата и Сметната палата на Република България", цитиран от агенция „Фокус“.

"В министерството тази година развихме редица мерки, с които да се опитаме да стигнем и да мотивираме безработните. Увеличи се броят на младежките трудови борси, започнахме по-активно да работим с различни общности, които биха могли да генерират интерес към заетост. Сред трайно безработните обаче 50 % от младите хора извън пазара на труда са с основно и по-ниско образование, според изследване на Уницеф", заяви Калфин.

По думите му, това показва, че тези хора, преди да започнат работа, първо трябва да се дообразоват, да се появят в различни професионални центрове и да се обучат. "Другата половина от тези хора, които са извън всякакви форми на грижа до голяма степен не са заинтересовани. Тяхната мотивация е ниска заради ниската заплата, доходите на родителите, липса на желание за започване на някаква структурирана работа", обясни Ивайло Калфин.

Вицепремиерът припомни, че преди време в Монтана - градът с най-висока безработица, имаше предложение за млади хора, които да отидат да учат немски език в Германия и след това да се подложат на дуално обучение. Калфин отбеляза, че трудно са се намирали хора при това за икономика, която най-вероятно няма да върне обучените кадри в България. Калфин заключи, че България първо трябва да започне с мотивацията в борбата с младежката безработица.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...