Menu
Max_Weber

Орешарски пред bTV: Бях подложен на натиск

Бившият премиер Пламен Орешарски призна, че по време на мандата си е бил подложен на натиск, но уточни, че всички премиери, включително и сегашният Бойко Борисов, са подложени на такъв. Бях премиер и на Сергей Станишев, и на Лютви Местан, каза Орешарски в предаването на на bTV „Тази сутрин” почти година след подадената от него оставка.

Въпросът „Кой?” никога не е бил актуален, той е имагинерен, категоричен беше Орешарски „Наскоро чух анекдот, че прословутият модел „Кой” е бил сменен с модела „Свой”, допълни той.

Той уточни, че ДПС и БСП са се разбирали добре в началото на управлението на кабинета му, но в хода на мандата са започнали да изникват противоречия между тях, които са се задълбочили след евроизборите, и логично е дошъл сривът на подкрепата.

„По всички въпроси, които са засягали изпълнителната власт, решенията съм взимал аз или Министерският съвет”, категоричен беше Орешарски, като допълни, че често се е допитвал до лидерите на двете партии, особено по въпроси, които са изисквали парламентарна подкрепа. По думите му, докато е имал подкрепата и на двете партии, всичко е било наред.

Според Орешарски КТБ се е разраснала по време на първия мандат на Бойко Борисов. „Банката е имала доста влошен кредитен портфейл и това не е станало в последната година. Банката съмнително се разрасна в периода след 2009 г. с темпове, с които нито една друга банка не се разрастваше”, подчерта Орешарски.

На въпрос защо КТБ не е спасена, бившият премиер отговори: „За да спасите някой, той трябва да иска тази помощ”. Орешарски коментира, че е скептичен по отношение на качеството на предстоящия доклад за КТБ.

Той коментира и факта, че бившият финансов министър Петър Чобанов е станал част от ДПС, а бившият служебен премиер Георги Близнашки ще съветва партията по конституционни въпроси. „Това са комплименти за ДПС, успяват да привличат квалитетни хора”, е мнението на Орешарски.

Никога не съжалявам за миналото, така е трябвало да стане, каза Орешарски на въпрос дали съжалява, че е станал министър-председател.

Ако отново трябва да взимам решения, не бих ревизирал нито едно. На този етап съм убеден във всичките си решения, допълни още експремиерът.

Той уточни, че в момента се занимава с академична дейност и избягва други по-сериозни ангажименти. „Изненадам съм от топлото отношение, което срещам от много хора, спират ме, приказваме за различни неща. Ако изключим малка група хора, при моите срещи по време на мандата имах същото отношение от хората”, убеден е той.

Орешарски разкри още, че сред протестиращите срещу неговия кабинет имал „добри познати”, които му споделяли колко им плащат и как се прави организацията на протестите.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...