Menu
Max_Weber

Бойко Борисов се обяви за оптимизиране на съдебните дела при битови престъпления

Министър-председателят Бойко Борисов се обяви за оптимизирането на съдебните дела при битови престъпления. „Липсата на бързо наказание разлага обществото и без скъсяването на времето на съдебните дела, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието”, заяви Бойко Борисов.

Той призова министъра на правосъдието да обсъди с министрите на вътрешните работи и на финансите наличието на данни във ведомствата и съответни мерки, които могат да бъдат предприети. „Практиката показва следното. МВР отчита статистика, че задържа повече, разкрива повече, но ако тази статистика се интерполира върху издадените в следствие на това присъди, се оказва, че това са пренебрежимо малки проценти”, посочи премиерът.

„От съвещанията, които водим при мен, се вижда, че и МВР, и данъчните, и митниците срещат огромни трудности и ми се ще правейки правосъдна реформа да използваме случая да съкратим и процеса”, категоричен бе Бойко Борисов. Той допълни, че съкращаването на този процес и ефективността на една присъда е, като извърши някой престъпление, кара с превишена скорост - да му се вземе книжката или да му се наложи санкцията и тя да влезе в сила веднага.

Премиерът препоръча да бъде изслушано мнението и на съдиите и прокурорите по предложенията. „Нищо не пречи да им изпратим тези предложения, да ги видят, да ги одобрят, защото и те са изправени пред трудности и аз не упреквам никого. Прокурорът внася обвинение, а съдията по закон не може да го задържи повече, идва адвокатът и освобождава подсъдимия”, коментира още Бойко Борисов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...