Menu
Max_Weber

Петър Москов: Оттеглям текстовете за приватизация на болниците

Текстовете за приватизация на болниците ще бъдат оттеглени между първо и второ четене на Закона за лечебните заведения. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред „Тази сутрин” по БТВ.

Според Москов забраната за продажба на болници ще отпадне в един момент, но сега той ще оттегли предложението си, за да получи подкрепа от партиите за другите реформи. Важни са здравната карта и последващата акредитация на лечебните заведения, уточни министърът.

Относно обвиненията на уволнените директори на болници, Москов обяви, че те ходят по телевизиите и обясняват какви прекрасни хора са и колко лош е министърът. Той обясни защо е отстранил проф. Димитър Димитров като шеф на Окръжна болница – въпреки решение на Управителния съвет на болницата той е оставил близо 7 млн. лв. в КТБ. Здравният министър обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата срещу проф. Димитров.

Шефът на болница „Св. Иван Рилски” пък бил отстранен заради обществени поръчки. Москов даде пример с новото ръководство на лечебното заведение, което спряло поръчка за апаратура за 700 хил. лв. и е осигурило същата апаратура като дарение, и е поръчало храна за болните за 200 хил. лв. по-малко.

Целта на реформата е здравеопазването да се хуманизира. Сега всички доплащат – и бедни, и богати, а в бъдеще лечението на социално значимите заболявания ще е 100% безплатно, уточни здравният министър.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...