Menu
Max_Weber

Ивайло Калфин: Пенсионната реформа е резултат от 7 месечни прозрачни преговори със синдикати, работодатели и браншови организации

„Пенсионната реформа е резултат от седем месеца на прозрачни преговори със синдикати, работодатели и браншови организации”. Това заяви в ефира на БТВ след гласуването на първо четене на промените в Кодекса за социално осигуряване вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Промените предвиждат плавно увеличение на възрастта за пенсиониране, като идеята е  през 2037 година тя да достигне 65 години и за двата пола, при изискуем стаж от 37 години за жените и 40 години за мъжете. Целта на тази мярка заедно с минималното повишаване на вноските за Фонд „Пенсия” (до два процента)  и плавното повишаване на коефициента, по който се оценява годишният принос към осигуряването,  е  ръст на новите пенсии с до 40 процента”, посочи Калфин. „ Повишението се гарантира от самия механизъм на закона. Във формулата, по която се изчислява пенсията, се предвижда ежегодна промяна на коефициента - тежестта за всяка година стаж. Сега е 1.1 процента, като трябва да стигне до 1.5 процента, като казваме, че минимумът е „Швейцарското правило“,но ако има повече възможност в бюджета, ще се увеличи и повече.  По дългосрочни изчисления и прогнози на НОИ това (повишаването на новите пенсии  бел.ред.) ще стане в рамките на десет години“, посочи вицепремиерът.

„Законът предвижда възможност за предсрочно пенсиониране при по -малка пенсия”, уточни още Ивайло Калфин. По думите му  законът в това отношение продължава да бъде максимално либерален, като за стаж ще продължат да се считат службата в казармата и майчинството. Съществуват и условия, при които може да бъде откупен стаж до 5 години, ако се  внесат необходимите осигурителни вноски.

Към момента се обмислят и вариантите за да бъде продължено увеличението на тавана на пенсиите спрямо  максималния осигурителен праг, тъй като ако той отпадне през 2019 година, решението ще важи само за новите пенсионери, а това няма да е справедливо”, обясни още Калфин.

Вицепремиерът защити и идеята за еднодневните трудови договори. Според него те ще извадят на светло между 60 000 и 80 000 временни работни места, а хората ще получат право на договор, стаж за пенсия, обезщетение при трудова злополука, както и здравно осигуряване, без да губят социалното си подпомагане и енергийните помощи.

Встрани от темата Ивайло Калфин коментира и настаняването на съюзна военна техника на наша територия като посочи, че напрежението в обществото се дължи на лошата комуникация и липсата на ясна информация по въпроса. „Според  договореностите от 2006 година такъв контингент може да бъде настанен само временно и след това изтеглен, за всичко друго е необходимо одобрение от Народното събрание”, поясни  той.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...