Menu
Max_Weber

Даниел Митов иска по-строги наказания за трафик на хора у нас

Трима българи отиват в затвора заради тира-ковчег, в който се задушиха 71 емигранти в Австрия. „Най-вероятно не става въпрос за трафик на хора през територията на България. Трафикантските мрежи до такава степен са се разраснали и са създали своя логистика, че това се е превърнало в ужасяващо доходоносен бизнес. Националността в случая няма значение, защото съучастници има във всяка държава. Именно затова в рамките на ЕС трябва сериозно да се затегнат мерките и наказанията срещу такива престъпни групи”, коментира в „Събуди се” по Нова телевизия външният министър Даниел Митов.

"Отдавна сме започнали работа по този въпрос. Законодателството ни до този момент предвиждаше единствено глоба между 1000 и 8000 лева, което е смешно. Затова на първо четене вече минаха промени в Наказателния кодекс, които предвиждат много по-строги наказания. Предвижда се до три години затвор, а при установяване на съучастие на длъжностни лица - и конфискация на имущество”, поясни Митов.

"Бежанският поток в Европа се превръща в нещо, на което вече много време не се обръща внимание. Това не е феномен от вчера, случва се от години. Сега обаче, когато има кризи в Близкия изток и Северна Африка, опряхме до ситуация, в която да не можем да реагираме адекватно. Сега ще трябва да се фокусираме много бързо върху основните проблеми. Един от тях е да стане ясно при какви обстоятелства можем да върнем хората там, откъдето са тръгнали", каза още външният министър.

По думите му в един момент се стига до ситуацията държавите-членки на ЕС да реагират по отделно според ситуацията и именно затова няма работеща цялостна стратегия.

"Страните, които се стремят към европейско членство, също трябва да бъдат привлечени към разговорите и техните системи за третиране на емигрантите да бъдат интегрирани с общата европейска стратегия”, на мнение е Даниел Митов.

"Много по-сериозно трябва да започнем да се занимаваме с проблемите в Близкия изток и Северна Африка. Държавите от региона не са достатъчно ангажирани в битката срещу "Ислямска държава”. Те не полагат достатъчно усилия, за да може тази опасност да бъде елиминирана достатъчно бързо. Първите, които ще бъдат пометени от този варварски феномен, са именно те", заяви външният министър.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...