Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Приходите в бюджета продължават да нарастват, благодарение на борбата с контрабандата

Намерихме точната формула за борба с корупцията и контрабандата със звената, които създадохме. Далеч съм от мисълта, че това ни е таванът. Сега ще излязат резултатите за третото тримесечие и ще видите, че приходите в бюджета продължават да растат.

Това каза министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов пред над 220 младежи от цялата страна по време на Осмия летен университет на МГЕРБ във Варна. „Продължавайки по този начин, ще има пари не само за пенсионерите и майките, но ще запълним дупката в бюджета, която остави правителството на Орешарски. Видяхме до какво доведе експериментът „Орешарски“ в банковата система. Бяха спрени всички европейски фондове. За втори път ГЕРБ идва на власт, този път в коалиция, и европарите пак биват пускани“, обясни той. Бойко Борисов заяви, че  2014 година е една празна година за България. „Полагаме усилия да спасим автомагистрала „Струма“, както и „Марица“ и Северната тангента на София. Ако изпуснем срока, трябва с бюджетни пари да ги правим и да върнем това, което сме взели от Европейската комисия. Абсурд е бюджетът да поеме такава тежест. Към момента се справяме добре – това е и оценката на ЕК“, заяви премиерът.

Бойко Борисов обясни, че още преди шест години е водил разговори със заместник-председателя на Европейския парламент Антонио Таяни за европейските фондове. „Тогава България имаше „гигантското“ усвояване от под 1%. Дадоха ми съвет да сформираме екипи в правителството, да се обърнем и към местната власт, които също да създадат своите експертни екипи, които да направят така, че да се работи по европейски образец. В момента имаме към 93% усвояване на европейски пари. Министрите създадоха своите експертни екипи – особено в земеделието, в транспорта постигнахме много добри резултати. Процентът на грешките ни е под 2%, което е далеч по-добре от в много други европейски държави“, каза лидерът на ГЕРБ. Според Борисов тези резултати се дължат на обучението и на това, което партията провежда като семинари и обучения на младежите. „Вижте евродепутатите ни на каква възраст са, с какво образование са, как добре се справят. Различни градове – Пловдив, София и Варна, където кметовете са наши са европейски столици в различни направления“, посочи още той.

Бойко Борисов беше категоричен, че местната власт най-осезаемо променя живота на хората. „От кметовете зависи да има паркове, санирани блокове, спортни площадки. От правителството зависи да има средства за построяването им“, обясни той. Председателят на ГЕРБ посочи, че в 98% от общините в България партията има пълна готовност за издигане на кандидати за кметове и общински съветници и до дни ще е така на 100%. „Ако ГЕРБ се представи добре на изборите, това ще се сметне за нещо нормално, но ако отстъпим някъде, това ще бъде представено като катастрофа. Затова ни е нужна пълна мобилизация. Нашата цел е да затвърдим резултатите си в общините и да ги увеличим“, заяви Борисов. Премиерът беше категоричен, че министрите няма да участват в предизборната кампания, затова тежестта пада изцяло върху партията. „Нещото, което е по-важно от изборите, е да не допускаме политическа нестабилност на правителството“, каза той.

Според Борисов, ако не се реши проблемът в Сирия и арабския свят, няма как да се спре бежанската вълна и нищо добро не очаква Европа. „Едно от основните правила в Европейския съюз (ЕС) е свободното движение на хора, но в момента редица държави строят огради. Ние сме външна граница на ЕС, а нагоре от нас защо строят огради? Тези хора не бягат от добро, те бягат, защото зад тях режат глави. С оградите се връщаме 25 години назад. Прословутата солидарност на Европа няма да издържи, защото тези хора трябва да се обгрижват, а това е голямо изпитание за европейските държави. Европейската народна партия (ЕНП) трябва да направи политиката, която ние в последствие да отстояваме“, подчерта Бойко Борисов.

По време на форума заместник-председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че България в момента е единствената страна в региона, която има стабилност по отношение на бежанската криза. „Българските граници са и европейски граници. Важно е да променим отношението на Брюксел относно членството България в Шенген. Важно е да сте там като европейска граница. Възможно най-скоро трябва да се направят стъпки България да стане част от Шенгенското пространство“, категоричен бе Антонио Таяни. Според него България най-после има действаща икономика. „България е една от най-важните държави в Европа – с активен туризъм и много просперираща икономика. България днес е една много европейска държава“, каза Таяни.

„Относно инфраструктурата в страната Ви, си спомням, че едва когато Бойко Борисов стана кмет  на София градът се превърна в европейска столица.  Той е пример не само като министър-председател, но и като кмет. В момента има много кметове от ГЕРБ, които се справят чудесно и резултатите са видими в цялата страна“, заяви заместник-председателят на ЕП Антонио Таяни.

„ПП ГЕРБ създаде силен отбор, който преобразява страната“, заяви професор Ханс-Петер Нидермайер от фондация „Ханс Зайдел“.  Според него най-важно е да се изгражда доверие и това е един много труден процес. „Резултатите за ГЕРБ показват силното доверие, което хората имат към Бойко Борисов и към ГЕРБ. Убеден съм, че на местните избори ще докажете, че и хората  в малките населени места имат доверие във вас. Впечатлен съм към подкрепата, която ГЕРБ оказва на младежката си организация. Благодаря ви, че съм част от отбора на ГЕРБ“, посочи още проф. Нидермайер.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...