Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: ГЕРБ и Реформаторският блок показаха воля за борба с корупцията

„Независимо, че законът за борба с корупцията не бе приет в парламента, от една страна аз съм доволен, че ГЕРБ и Реформаторският блок показаха волята си за борба с корупцията. Но от друга страна явно подценихме центробежните сили, които вървят в парламента, и не можахме да съберем необходимото мнозинство”, това каза министър-председателят Бойко Борисов.

Той сподели, че критиките срещу антикорупционния закон относно анонимните сигнали имат своето основание. Борисов обясни, че законопроектът за борбата с корупцията не е на Меглена Кунева, а е законопроект на МС. „Утре ще има в 09.00 часа среща на всички партии, които подкрепят правителството, защото две от тях отказаха да го подкрепят днес – АБВ и Патриотичният фронт. Надявам се след три месеца, че ще внесем някои корекции, защото имаше и забележки, които имат своето основание например за анонимните свидетели. 25 години не е имало такъв закон и мисля, че три месеца забавяне няма да бъдат фатални”, коментира премиерът.

По думите му в тази насока вече има практики в света – „анонимният сигнал да влиза през адвокат”. „Не се задръстват от жалби и анонимни сигнали, защото в България всеки мрази всеки и може да му пусне един сигнал, и да го ровят институциите месеци наред. Може да се злоупотреби и по политически план. А когато се внесе анонимният сигнал при адвокат, след това ако се окаже, че е клеветнически, може да си предявиш претенциите в съда, да си го осъдиш за клевета”, обясни Бойко Борисов и допълни, че тези корекции могат да бъдат направени и това да удовлетвори всички. „В тези три месеца ще се опитаме да го коригираме. Можеше да мине днес, защото между първо и второ четене това можеше да стане, но така са преценили – ще бъдем по-внимателни ноември месец. Като прибавим, че всички партии вече са в предизборна кампания, всички са се съсредоточили да се показват каква идентичност имат, колко са само те и самодостатъчни, разбирам и колегите, които пък не го подкрепиха”, каза още министър-председателят.

На въпрос дали коалицията е стабилна премиерът от своя страна попита какво по-стабилно може да се предложи. „Ако има вариант, аз пръв ще го предложа. Дори спекулациите на някои, засегнати от това, че в България ще започне да се добива газ след време, че вчера съм бил направил намек за нова коалиция – такива идиотщини бяха написани. Аз казах, че целта на ГЕРБ и Реформаторския блок е да постигнем такъв резултат на местните избори, че броят на нашите общински съветници, кметове, които имаме заедно, не да си ги броим на кой са повече, на кой – по-малко, да е достатъчен, за да покажем, че сме достатъчно стабилни”, коментира Борисов. „Спекулира се много, но ще си дойде всичко на място”, допълни премиерът.

В отговор на въпрос дали има шанс ГЕРБ да оттегли кандидатурата си за кмет на Пловдив, тъй като това е възможно седем дни преди изборите, премиерът каза, че са положени огромни усилия за промяна на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и че половината членове са подменени. „Сега в нея влизат хора от типа на Йорданка Фандъкова, кмет на София, Димитър Николов, кмет на Бургас, Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова и Томислав Дончев”, обясни Борисов. По думите му това са хора с авторитет. „Това са хора, които ако седнат и мислят върху нещо и ми го предложат, аз се съобразявам с тях”, посочи премиерът.

„ГЕРБ винаги води толерантна кампания и показва това, което е направила”, обясни министър-председателят Бойко Борисов. По думите му всяка политическа партия има собствена тактика за изборите. "Факт е, че в Пловдив се случиха доста добри неща през този мандат, за които самите пловдивчани са ми казвали колко са доволни. Всичко, което се прави в града е за тях”, каза още той.

Премиерът категорично заяви, че за оттегляне на кандидатурата за кмет на Пловдив в лицето на Иван Тотев, дума не е ставало. „Повтарям и потретвам, Здравко Димитров-Зико, ми е приятел, но Иван Тотев е направил много неща за Пловдив и затова той ще бъде кандидатът на ГЕРБ за кмет. И се надявам тези, които ни подкрепят, да гласуват за него”, отсече Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов откри реконструираната и модернизирана градска пречиствателна станция за отпадни води в Казанлък и сподели, че десетки милиони левове се вливат в цялата страна по европейски проекти, след като година и половина беше нулева за България в това отношение. По-късно днес той посети и град Пловдив, където разгледа новата многофункционална спортна зала „Колодрума”, която беше открита тази неделя. Премиерът разгледа и обновения символ на града „Пеещите фонтани” в Цар Симеоновата градина, както и направи инспекция на ремонта на Драматичния театър в центъра Пловдив.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...