Menu
Max_Weber

БСП: Приватизацията на болниците отпадна заради нас

„От законопроекта на министър Москов практически не остана нищо”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Емил Райнов от парламентарната трибуна по време на обсъждането за Закона за лечебните заведения.

Той обясни, че това е вторият основополагащ закон на министъра, който управлява здравеопазването от една година. „Този законопроект за пореден път показва неспособността на екипа на министерството да напише каквото и да било”, допълни Райнов. Той обясни, че целият законопроект е бил пренаписан в здравната комисия.

„Отпадна приватизацията, изискването за акредитация, премахването на критериите за директори на лечебни заведения,  задължителността за обединенията на лечебните заведения, идеята за национално споразумение за лекарствата. Всъщност едничкото нещо, което остана от министъра и то е доста спорно е- там, където здравната карта показва излишък от болници, Министерският съвет с наредба да определя Касата с кой да сключва договор”, обясни депутатът и допълни, че по административен подход ще се посочва пациентите в кои болници да ходят и къде не.

Райнов припомни, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ винаги е била за задължителна карта и е защитавала тази позиция, но не чрез наредба административно да се определя с кои болници да се сключва договор. „Тази наредба освен, че ще се използва като „бухалка” от министъра срещу непослушните болници, има вариант да се използва и срещу държавни болници, които няма да сключат договор с НЗОК и да отидат през фалит към приватизация, от която го отказахме чрез гласуване в зала”, коментира народният представител.

Според Райнов самият факт, че ГЕРБ не са взели отношение в зала по законопроекта, показва тяхното отношение към министъра. „Най-странното е, че дори и неговите колеги от РБ не станаха да го защитават. Това показва резервите на техните партньори към това, което министърът показва”, коментира той.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...