Menu
Max_Weber

Първанов: Георги Кадиев има шансове да отиде на балотаж

Зад избора на Георги Кадиев за кандидат на ПП АБВ за кмет на София и формирането на Коалиция „Сердика“ стоят дълги дни на разговори, обсъждания за формулата, за начина, за механизма на издигането и за самата кампания. Това обясни Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ.

В предаването „Денят започва“ по БНТ той коментира, че внушенията, тиражирани в публичното пространство, за „удар по БСП“ чрез това решение не почиват на политическа логика. „Така може да го тълкува някой, който си мисли, че хората, включително и хората в политиката, в лявото пространство, са крепостни, че те веднъж завинаги принадлежат към определена формация и нямат право на самостоятелни действия и поведение. Има преливане. Отдавна не може да се говори за монопол в левицата. Аз гледам, чета решенията на Висшия съвет на БСП от последната седмица, последните дни. Там стратегическата цел отново очевидно е да се удари АБВ, да се затвърди мястото на БСП. Не е амбициозно това. Тогава, когато ГЕРБ и десните, като цяло, са завладели всички власти, всички институции, всички структури на властта, ние да си мерим скромното влияние вътре в левицата, го намирам за несериозно. Още повече, че ако това е удар срещу БСП в София, как ще характеризираме събитията в Пазарджик, където хората на БСП подкрепиха нашия кандидат Трендафил Величков, след което дойдоха от центъра, от „Позитано“, лично г-н Стоилов, разправиха се с ръководствата на организациите, назначиха служебно такова и издигнаха нов кандидат? Това е и в Шумен. Така е и във Видин, вероятно. Ние няма да водим по време на кампанията тези спорове за левицата. Нашият спор, както показа и самият Кадиев за София, но така и в Пловдив, нашият спор е с онези, които управляват в момента. Т. е., за друг модел на управление“.

За избора на ПП АБВ за кандидат-кмет на столицата Георги Първанов каза още, че той е мотивиран от високите, доказани през годините, професионализъм и политическа активност на Георги Кадиев. „Защото наистина става дума за един политик, който е преди всичко столичанин – столичанин като поведение, столичанин като компетентност. Той има своите шест години като общински съветник в София, при това не е шест години да търка банките в съвета, а шест години, в които той беше най-активният. Преди да обяви кандидатурата си, той влезе в остър сблъсък с архитект Диков относно едно място в Столична община. Един дебат, който аз поне не помня да се е случвал от месеци, може би и години. Във влизането в битката той поставя въпроса за съдбата на столичната „Топлофикация“, за финансовите ангажименти. Т. е., той влиза много подготвен в този дебат. За мен това е най-важното. Иначе, що се отнася до коалицията, Коалицията „Сердика“ – тук, надявам се хората добре да разберат, че това е една препратка към древното, славното минало на столицата. Това е коалиция, която се състои от две формации – АБВ и партия „Български социалдемократи“. Една партия с над 120 години история. Т. е., солидна коалиция, бих казал“. Председателят на ПП АБВ е категоричен, че Георги Кадиев има шансове да отиде на балотаж на местния вот в столицата.

По въпроса за антикорупционния проектозакон на Кунева и подкрепата на АБВ по него Георги Първанов обясни, че документът е слаб, неработещ и вреден и добави, че ПП АБВ ще предложи алтернатива. „Ние от АБВ твърде вероятно ще предложим алтернативен закон за борба с корупцията, в който ще разпишем нашите виждания. Нека да сблъскаме нещата в един истински реален дебат”. Първанов добави, че Миглена Кунева няма да спечели подкрепата на АБВ, ако продължи да твърди, че след три месеца ще предложи същия законопроект, но по-утвърден. Председателят на ПП АБВ припомни, че идеята за създаване на служба за борба с корупцията е негова идея и е залегнала в управленската програма на партията. Той обаче подчерта, че структурата задължително трябва да е независима и равноотдалечена от държавните властови структури.

Георги Първанов коментира и въпроса с бежанската криза и позицията на страната ни по темата. Той е категоричен, че заявяването на ясната позиция за капацитета на България за приемане на бежанци е в интерес и на самите бежанци, и в интерес на държавата ни. „Президентът отдавна трябваше да свика Консултативния съвет за национална сигурност - ние да направим сметката и да кажем колко можем да поемем, а не да ни определят квоти. Ние трябва да определим нашите възможности и да кажем - толкова можем. Това е по-честно и за самите бежанци, за да знаят, че ако в България вече няма място да търсят други посоки”, посочи още Първанов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...