Menu
Max_Weber

Личният състав на Радиотехнически войски чества 62 години от създаването им

Постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев ще участва утре, 18 март, в тържественото отбелязване на 62 години от създаването на Радиотехнически войски. Събитието ще се проведе в Националния военноисторически музей и на него ще бъдат отличени военнослужещи и цивилни служители за проявен професионализъм.

В Националния военноисторически музей ще бъде представена експозиция на елементи и системи от радиолокационна техника.


Тържествената церемония започва в 11.00 часа утре, 18 март, в Националния военноисторически музей.


Радиотехнически войски са приемник на създадената през 1940 година Въздушнопредупредителна служба.
През 1950 година батальоните за въздушно наблюдение, оповестяване и свръзка са реорганизирани в три полка, с което се поставя началото на Радиотехнически войски.
Днес РТВ са основна съставна част на системата за Противовъздушна отбрана на страната. Те водят непрекъснато разузнаване и контрол на въздушното пространство на Република България.
Формированията от РТВ участват в Интегрираната система за ПВО на НАТО и в осигуряване на учебно-бойната дейност на авиацията и зенитно-ракетните войски.


Източник: Пресцентър Министерство на отбраната

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...