Menu
Max_Weber

Румен Петков: Прокуратурата да разследва случая с отстранените началници на РУП в Асеновград и Първомай

Прокуратурата има всички инструменти, за да разследва и разреши случая с отстранените началници на МВР в Асеновград и Първомай така, че обществото да разбере, че хората имат и права, и задължения, че служителите на МВР, които в огромната си част са честни и почтени хора и работят за обществото, ще имат и защита от държавата. Това заяви за ефира на „Канал 3“ заместник-председателят на ПП АБВ Румен Петков.

Той коментира и информацията, че депутат от ГЕРБ  още преди време е оказвал натиск върху бившия областен  директор на МВР Пламен Узунов да смени двамата служители.

„Аз съм убеден противник на политическата намеса в работата на МВР. Когато определен депутат си позволява да мачка високопоставен служител в МВР, той със същата наглост и арогантност утре ще мачка и прокурори. И това, например, прави абсурдно предложението да са шест на шест (политическа и професионална квоти, бел.ред.) в прокурорската колегия към ВСС, тогава, например, прокурорът ще се съобразява, защото ще зависи от тези членове на комисията, които същият депутат е предложил и гласувал. И затова е много важно днес прокуратурата да покаже характер и лице и да се разпоредят проверки, защото това е злоупотреба, това е търговия с влияние.

Пак казвам, ако е вярно, че е осъществяван подобен натиск, определено трябва да се види, какви са материалите, които са събрали колегите от „Вътрешна сигурност“. Тази служба е директно подчинена на министъра, министър бил ли е запознат с тези материали? Защото се говори за доста странни неща при операцията при отстраняването на двамата началници. Ако не са били събрани необходимите доказателства, а фактът, че ги освободиха (двамата арестувани полицейски началници на Първомай и Асеновград, бел.ред. ) преди да изтече 72-часовата мярка, няма как да не предизвика въпроси. Не се ли вземат мерки, това означава, че у служителите ще настъпи тежка демотивация от това, че служба като „Вътрешна сигурност“ може да бъде използвана за разправа с който и да е“, посочи Петков. 

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...