Menu
Max_Weber

Борисов рамо до рамо с Меркел

„Ще защитавам позицията, че трябва бързо да бъде разрешен първоизточникът на проблемите, в случая Сирия, защото, ако това не се случи, бедите ще станат още по-големи. ЕС трябва да има по-твърда политика за решаването на кардиналния проблем.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на срещата на върха на ЕНП в Брюксел във връзка с бежанската криза.

„Ние сме готови да се справим с бежанска вълна, но тук проблемът е много по-дълбок и това трябва да е основна тема. Днес получих писмо от премиера на Турция. С тяхното правителство работим много усилено последните дни, те се държат изключително хуманно и европейски, но  изнемогват с милионите бежанци на тяхна територия и не могат вече да ги удържат. Опасявам се, че с настъпването на зимата натискът върху границите ще стане огромен”, каза още премиерът.

По думите му Турция очаква около 10 млн. потенциални бежанци, които ще се опитат да влязат през двете външни граници на ЕС - България и Гърция. „Това ще бъде катастрофа, затова днес ще предложа  да се направи незабавно среща - САЩ, Русия и ЕС, която да реши глобално въпроса за източниците на това напрежение, както и да бъде създадена зона за сигурност в Сирия, където да се помага на хората и да се работи в посока конфликтът да се прекрати”, категоричен бе Борисов. Той посочи, че и в момента Европа харчи огромни средства в момента, които според него могат да бъдат преразпределени са създаване на временни добри условия в подобна зона за сигурност. Премиерът поясни, че това не налага задължително военна операция. 

Относно санкциите, които ЕС обяви, че предприема срещу редица европейски държави, включително България, Борисов коментира, че не вярвам да се стигне до реални санкции за държавата ни, тъй като се полагат огромни усилия за справяне със ситуацията. „Условията за настаняване на бежанците, не са тези, които ни се иска, но има и хиляди български граждани, които живеят в не по-добри условия”, каза още министър-председателят.

В допълнение той благодари на всички парламентарни групи, включително и опозицията, които подкрепиха конституционните промени днес. „184 гласа в този парламент от толкова много политически партии, аз мисля, че е изключително голям успех – и на министъра на правосъдието, който положи огромни усилия, и на всички които стояхме през цялото време зад него. Така че днес отидохме, потърсихме подкрепа и получихме доста повече от очакваното”, допълни премиерът Борисов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...