Menu
Max_Weber

Историческата среща между Путин и Обама

Срещата между президентите на САЩ Барак Обама и на Русия Владимир Путин беше определена като историческа от политическите анализатори. Разговорът между двамата първи се проведе в Ню Йорк в рамките на 70-то Общо събрание на ООН.

Срещата на четири очи продължи близо час и половина, а след края й Путин я определи като "много полезна, открита и откровена", предадоха световните осведомителни агенции.

Барак Обама и Владимир Путин са обсъдили ситуацията в Сирия и евентуалното сформиране на широка международна коалиция срещу "Ислямска държава", както и процесът по урегулиране на кризата в Украйна.

САЩ и Русия са на коренно различни становища по отношение на сирийския проблем. Москва е на мнение, че Асад трябва да бъде разглеждан като съюзник в борбата срещу "Ислямска държава", докато САЩ настояват за отстраняването му.

От трибуната на ООН Путин призова за сформиране на широка международна коалиция срещу ИД. Срещата му с Обама се състоя след това, като след приключването й Путин заяви пред журналисти:

"Отношенията между Русия и САЩ, за съжаление, понастоящем са на доста ниско ниво. Това е ясно и без моите коментари. Но случващото се не е по наша вина. Това е позицията на американските ни партньори. Ние винаги сме били готови за развитие на отношенията и възстановяването им в пълен обем".

"Що се отнася до сравненията между "Ислямска държава" и нацистите, това едва ли предизвиква удивление. Погледнете какви зверства вършат - обезглавявания, изгаряне ни живи хора, унищожаване на културни паметници и така нататък. Именно така процедираха нацистите някога. Затова и много ми се ще да се обединим, колкото се може повече страни, за борба с тази заплаха. Кои трябва да се присъединят? Иран, Саудитска Арабия, Турция, Йордания... всички заинтересовани", добави руският президент.

"По време на срещата нито едната страна не се опита да "печели точки" за сметка на другата. В разговора си двамата президенти се стремяха да намерят път към урегулиране на ситуацията в Сирия", заяви пък представител на американската администрация след срещата.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...