Menu
Max_Weber

Сътрудничеството между правоохранителните органи на България и САЩ бележи непрекъснато възходящо развитие

В рамките на работното си посещение в САЩ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев е провел среща със заместник главния прокурор на САЩ Джеймс Коул. Изразявайки взаимна благодарност и задоволство от постигнатите отлични нива на сътрудничество между правоохранителни органи на България и Съединените щати, двамата са се обединили около общата позиция, че това сътрудничество бележи непрекъснато възходящо развитие.

Министър Йовчев е запознал американските партньори с реформата в сектора за сигурност, очакваните ефекти от предприетите действия, както и предстоящите средносрочни и дългосрочни задачи. Той е представил плана за действие, както и конкретните мерки за справяне със засиления миграционен натиск към България. Вътрешният министър изрично е подчертал, че българското правителство обръща специално внимание на мерките, гарантиращи сигурността на българските граждани.


По време на разговорите министър Йовчев се е спрял и на визията на българското правителство за противодействие на публичната корупция, а именно: повишаване на капацитета и способността за противодействие на корупцията посредством реформата в сектор „Сигурност“, както и изработване на план за действие за изпълнение на препоръките на Механизма за сътрудничество и оценка (CVM) на Европейската комисия. Друг кръг от въпроси, обсъдени по време на срещата, са били свързани с подобряването на двустранното взаимодействие по изпълнение и прилагане на Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените щати от 2007 г. От българска страна е заявено намерението за създаване на съвместни звена, под ръководството на главния прокурор на Република България. В тези звена ще участват служители на МВР и прокурори, чиято основна задача ще бъде подобряване на координацията между двете страни.
В хода на разговорите Цветлин Йовчев и Джеймс Коул са обсъдили ситуацията в Украйна и необходимостта от намиране на мирен изход от кризата.


Заместник главният прокурор на САЩ е приел със задоволство отправената от министър Йовчев покана да посети България в удобно за него време. Г-н Коул е подчертал, че визитата му в страната ни ще е израз на подкрепа за досегашното сътрудничество в областта на правоохраната.


Източник: Пресцентър на МВР

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...