Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: С внедряването на информационната система за издаване на превозни билети за дървесина, ще спрем незаконната сеч и контрабандата

„С внедряването на информационната система за издаване на превозни билети за дървесина ще спрем незаконната сеч и контрабандата. Тя ще спести милиони левове на държавата.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Габрово.

Той посочи, че десетилетия наред се говори как се краде дървесина, как безразборно се сече гората, как фирми на тази или онази партия, на този или онзи олигарх, секат гората. „От днес системата работи в това предприятие, а от първи декември ще е задължително за всички горски предприятия. Благодарение на системата всеки гражданин, виждайки камион, превозващ дървесина, ще може да провери в системата номера и при нередност да сигнализира на телефон 112 или на първия срещнат патрул”, каза още Борисов. Според него системата ще е изключително полезна както на неправителствените организации, така и на гражданския сектор.

Премиерът отчете, че благодарение на добрата съвместна работа на Министерство на земеделието и храните и МВР безопасните пътища по границата са факт. „Там където преди време загинаха граничните полицаи сега имаме безопасни горски пътища, които са направени от нашите предприятия и са на стойност близо 50 млн.”, посочи Бойко Борисов, като допълни, че това гарантира безопасното патрулиране на граничарите и полицаите.

Министър-председателят направи проверка на строителните работи по мостът при пътен възел "Дядо Дянко" към тунела под Шипка. „Две години бяха пропилени, заради промените в закона за предварителните отчуждения и проектът спря. След като направим моста и всичко опре до тунела, ще направим и него. Въпросът е в Габрово хората да знаят, че когато си правят експерименти, след това си понасят и пасивите. Повтарям, този тунел сега щеше да се строи, а тук мостът щеше да е готов преди две години”, коментира Бойко Борисов. По думите на премиера, ако първото правителство на ГЕРБ беше продължило да е на власт, тунелът щеше да се прави, а мостът щеше да е готов, вместо сега да се излива бетон в събота, за да се спаси проектът. „Законът, който беше за предварителното отчуждение и въведохме още с първия работен ден, щеше да позволи ние да построим моста и след това да платим на хората, през чиито терени сме минали, и то, както отсъди съда, тоест нямаме никакво основание да считаме, че се плащат малко пари. Надали има недоволни”, заяви Борисов. „Радвам се, че работят хората тук и ще положим всички усилия да разрешим поредния проблем, който ни беше оставен”, каза още той.

На въпрос от журналисти дали ще бъде закупен нов правителствен самолет, заради техническите проблеми с Фалкона, премиерът отговори: „Не ми се коментира тази тема. На който какво му е писано. Нали не си представяте да кажем, че ще купим нов самолет за властта, защото знам какво ще ни направите Вие. Поемаме риска и който иска да се качва. Не е отговорно като държава, но популизмът до такава степен е шестващ по нашите ширини, че дори не може и да ни мине през ума”.

„Използвам случая да пожелая на слука на ловците, но и да ги предупредя да внимават с оръжието, защото всяка година се дават жертви, както и да щадят дивеча. Не знам друга държава, където да има толкова много дружинки и толкова много разрешения за отстрел на дивеч да се дава. Нашите ловци са доста привилегировани”, допълни министър председателят Бойко Борисов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...