Menu
Max_Weber

Мая Манолова: За първи път членовете на ЦИК се избират след такава публична процедура

За първи път членовете на ЦИК се избират след такава публична процедура - пред очите на цялото общество, с ясни номинации, направени и от граждански организации и от партиите, с изслушване, въпроси, представяне на техните биографии, професионален опит и техните виждания за работа. Това заяви Мая Манолова, зам.-председател на НС и председател на Комисия за взаимодействие с граждански организации и движения в НС, в ефира на Нова телевизия.

Тя посочи, че също за първи път граждански организации могат да предлагат членове на ЦИК. „Мога да кажа със задоволство, че БСП и КБ удържа на думата си и половината от нашите предложения са на граждански организации“, допълни тя.


По повод кандидатурата на Ивилина Алексиева, народният представител заяви, че тя е представител на една изключително авторитетна неправителствена организация. „В никакъв случай не съм в близки отношения с нея. Даже разговор за това дали да бъде издигната за председател на ЦИК, заявявам го абсолютно отговорно, не съм водила с нея. Тя беше предложена и номинирана от Института за модерна политика. След като видяхме и другите кандидатури, решихме да подкрепим нея, защото тя е ярко разпознаваемо гражданско лице“, обясни Манолова. Тя е категорична, че това не е партийна подводница и нейната биография е достатъчно впечатляваща, свързана с гражданския сектор. Зам.-председателят на НС поясни, че Алексиева е била член на ЦИК, но е била номинирана от „Новото време“.


Изборите са сърцето на демокрацията и най-важното е те да бъдат честни


На въпрос дали ще бъде подкрепена кандидатурата на Цветозар Томов, Манолова отговори, че е казала много добри думи за тази кандидатура, защото представянето му е било впечатляващо, въпреки че самата тя не е съгласна с неговата представа за това кое трябва да бъде различно в работата на ЦИК. „Макар той да има друга политическа принадлежност, сега номиниран от ГЕРБ, нямам съмнение, че той е човек, който изповядва каузата за честни избори. Ако хора като Цветозар Томов са в ЦИК, аз ще бъде спокойна, че изборите ще бъдат честни“, коментира тя. Манолова изрази съжаление, че ГЕРБ са предложи само един номиниран от граждански организации. „Ние сме предложили 6 от КБ, от които 3 са чисто граждански кандидатури“, каза Манолова. Според нея  изборите са сърцето на демокрацията и най-важното е те да бъдат честни. „От ЦИК зависи до голяма степен честността на изборния процес. Жалко е за партиите в парламента, че не припознаха лица от гражданския сектор и не ги номинираха“, заяви Манолова.


Мая Манолова обясни, че ръководството на ЦИК ще се избере от Народното събрание, но членовете на ЦИК ще се назначат от президента по предложения на парламентарните партии. „В този смисъл Изборният кодекс е много ясен. Това, което предстои да направи президентът, е да раздели числото 13, какъвто е членският състав на ЦИК, на квотното представителство на парламентарните парии“, каза тя. Според нея гражданското общество трябва да проконтролира действията на президента, „защото тук наистина има интрига по отношение на това дали той ще си позволи да наруши закона“, допълни зам.-председателят на НС.


Референдум ще има, след като приключи проверката на подписите, ако те отговарят на законовите изисквания


На въпрос дали ще има референдум, Манолова отговори, че ще има след като приключи проверката на подписите, ако те отговарят на законовите изисквания. Тя припомни, че проверката на подписката на КБ за „Белене“ е продължила около 2 месеца и от момента на внасянето на подписката в парламента до провеждането на референдума са изминали повече от 5 месеца. „Срокът, в който парламентът трябва да се произнесе по подписката на българските граждани е 3 месеца, който включва и проверката на ГРАО. Това означава началото на юни или най-рано до 2 месеца, най-късно до 3, президентът трябва да насрочи дата за референдум“, заключи Мая Манолова.


Източник: Пресцентър БСП

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...