Menu
Max_Weber

С конструктивната си позиция по Украйна България допринесе за консенсуса в Съвета „Външни работи“

Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин след приключването на СВнР в Брюксел, който се съсредоточи основно върху обстановката в Украйна и референдума за бъдещия статут на Автономна република Крим. Българският министър отхвърли като безпочвени всякакви опити да бъде оприличавана страната ни на „ястреб“ или „троянски кон“ в ЕС.

Съветът на външните министри на ЕС осъди „референдума“ в Крим от 16 март 2014 г. като незаконен и нарушаващ конституцията на Украйна и, съответно, подчерта, че не признава неговите резултати. ЕС също така призова Русия да не предприема последващи стъпки в посока към анeксиране на Крим, а да работи за деескалация и диалог с Украйна.


Министър Вигенин съобщи, че на предстоящия на 20-21 март Европейски съвет ще бъде подписана политическата част от Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, а след  президентски избори в страната през май ще бъде подписана и икономическата част на документа.
СВнР, съгласно Декларацията на държавни и  правителствените ръководители на страните членки ЕС от 6 март, премина към втората част от рестриктивните мерки и въведе забрана за пътуване и замразяване на авоари на определени лица от АР Крим и Русия, които подкопават териториалната цялост на Украйна. „Списъкът на тези лица е възможният и необходимият компромис“, подчерта българският министър на външните работи. Той допълни, че ЕС остава засега в полето на диалога и дипломацията с надеждата по-умереният подход да даде положителен резултат.


Министрите също така подкрепиха днес изпращането на мисия на ОССЕ на цялата територия на Украйна, която да установи на място, дали има притеснения за правата на малцинствата и да гарантира спазването им.


Източник: Пресцентър Министерство на външните работи

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...