Menu
Max_Weber

Калфин благодари на работодателите и синдикатите за пенсионната реформа

Този кабинет се създаде трудно и с много компромиси от всички страни, за да създаде стабилност и да реши отлагани проблеми. Аз лично съм доволен. За тази година пред мен основните предизвикателства бяха пенсионните промени, семейните помощи за деца и младежката безработица. Това каза в предаването "Беновска пита" Ивайло Калфин, заместник-министър председател по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика, заместник-председател на ПП АБВ.

Той съобщи, че са назначили медиатори, които обикалят из градовете и ходят при младите хора да ги убеждават да отидат да се запишат в борсите за безработни.

Калфин призна, че заплатите в България са ниски и според него хората трябва да разберат, че това процес, който се случва плавно. Той изтъкна, че именно нивата на заплатите е причина за младежката безработица – много от тях не са съгласни да започнат на ниска заплата, дори и да няма квалификация. Министърът отбеляза, че трябва да се започне отнякъде и има смисъл да се започне на по-ниска заплата, но и да не се забравя, когато се придобие опит да има претенцията за повече.

От 2008 г. сме с най-ниските нива на безработица и вече над 3 млн. души са работещите у нас, отбеляза още министърът. 76 хил. станаха еднодневните договори. "Има една група наши сънародници, които имат тенденцията да се маргинализират. Това не е допустимо и не е в интерес на обществото", коментира Калфин.

"Благодарен съм на работодателите и синдикатите по пенсионната реформа. Те поеха отговорност", каза още той.

Според него последните присвяткания на напрежение в парламента показват това, което може да навреди на коалицията – липсата на диалог. Той изтъкна, че премиерът много се старае да има разбирателство. "Радан Кънев беше много чувствителен по отношението на пенсионната реформа", добави Калфин.

По отношение на антикорупционния закон на Кунева, Калфин заяви, че й е предложил да реализира по-широк диалог. "В демократичното общество институциите взаимно се контролират", коментира Калфин.

По отношение на местните избори той заяви, че има основания да се вярва, че АБВ ще се появи в местната власт с добър старт.

На въпрос какво би посъветвал Бойко Борисов социалният министър каза, че инфраструктурата е важен приоритет, но образованието и социалната сфера са също много важни. Според него промени в тези сфера ще покажат на хората, че действително се прави нещо.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...