Menu
Max_Weber

АБВ: За членството в ЕС, но и възраждане на отношенията с Русия

"АБВ стои на много категорична позиция, ние сме за членство в Европейския съюз, но в същото време сме отворени и сме за възраждане на отношенията с Русия", каза председателят на АБВ Георги Първанов.

"Имаме достатъчно исторически поводи да го направим. Ние българите сме признателен народ. Но ако имаме интерес да възродим отношенията с Русия, то е и заради съвременни проблеми – става дума за отваряне на пазарите на Русия за нашата продукция, преди всичко селско-стопанска продукция и фармация. Става дума за руски инвестиции в България“, каза още Първанов.

Той бе категоричен, че АБВ е за това: да отпаднат санкциите срещу Русия, поне от българска страна. „Сега губим много, може би над 100 млн. са преките загуби на българската икономика. В същото време никой не ни предлага нищо в замяна. Казват "не" на големите енергийни проекти – „Белене“, Газопровода „Южен поток“, а не ни предлагат нищо“, коментира председателят на АБВ.

Според Първанов, ситуацията е много драматична и с оглед събитията в Близкия Изток и бежанската вълна, потенциална преди всичко за България. Първанов бе категоричен: „Тук трябва да бъдем единни. АБВ е затова: да има бързи, ефективни действия на президента. Той не свиква Консултативен съвет и аз се опасявам да не бъдем изненадани от юг. Засега Турция задържа бежанците, но не е ясно докога това ще се случва и дали няма бежанската върна да пробие и да ни „ залее“. Трябва да сме готови за това, при наличието на една такава тежка външна заплаха, която трябва да преодолеем с общи усилия.“

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...