Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Уестингхаус дойдоха с меморандумче

„България трябва да прави бизнес със САЩ без визи”. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на Дискусионна кръгла маса на тема „Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси”, организирана от Американската търговска камара в България.

„Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, радваме се, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме и продължават да стоят. Полагаме огромни усилия за подпомагане на българо-американския бизнес. Ако българин иска да направи бизнес в САЩ, трябва да мине през много неща. Докато Гърция няма проблеми с това, гърците имат тази привилегия, България не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО? Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с един такъв напредък в българо-американски отношения”, заяви Бойко Борисов.

Премиерът благодари на Европейския съюз за отношението, което проявява към България и посочи, че това трябва да е пример за отношението на САЩ към страната ни. "Благодарение на административния капацитет на общините и системите на европейските фондове сме в първата 8-ма по усвояване на европейски средства. Това са над 94%, които усвояваме, въпреки че два пъти ни спираха европейските фондове. ”Уестингхаус” е сериозна компания и се надявам да дойде да строи в България при условия, при които се строи в една европейска държава, с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира и кои реактори ще заложим. Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся”, посочи премиерът Борисов. Той отбеляза, че когато има проблем с руски проект, България действа незабавно и затова „Бургас-Александруполис” и  „Южен поток” ще отидат в съдилищата.

По думите му българо-американските отношения са морал и е важно всичко да бъде наред, не само в бизнеса, а и отношението към всички трябва да бъде еднакво. „Сделката "Уестингхаус" не е за 1-2 млн. лева. Говорим за 700-800 млн. лева при една система с 4 млрд. и 300 млн. лева дълг в България. Ако можете да ми помогнете, веднага го направете. Финансовият министър не иска да гарантира. При 4 млрд. 300 млн. пасив, отиваме на огромен дефицит. Не трябва да гледате само вашата страна, гледайте и моя проблем. Това отива на електромера на всеки български гражданин, когато не сме достатъчно прозрачни и точни, възникват съмнения. Няма хубава корупция и хубави нарушения. Дадох пример с колко компании се съдя, защото са приложили непрозрачен начин на бизнес в България. С вас говоря като партньори и като приятели. Ние сме заедно, но не може да сме заедно само, когато обядваме, а и когато има проблем. Признали сме военното крило на "Хисбула" за терористична организация, спираме руски самолети над морето и ако това не са ни партньорите, кои ще са? Целта на събирането на подобни форуми е да се казват проблемите и да се засилва отборът”, категоричен беше Бойко Борисов.

По време на Дискусионната кръгла маса министър-председателят обеща Коледни надбавки за пенсионерите. „Контрабандата генерираше най-голямата корупция. От началото на годината досега благодарение на звената, които направихме - 17 пъти се вдигнаха приходите. Тези пари са текли години наред - 2,3 млрд. повече сме събрали в бюджета от началото на годината. Представяте ли си какво е загубила държавата? Когато им се обединиха системите, вече няма как да шикалкавят. В тази посока няма да спрат действията. И на нас ни хареса, защото дадохме 100 млн. повече на пенсионерите, планираме за Коледа и Нова година пак да го направим. 106 млн. на тютюнопроизводителите, 20 млн. на учителите, 50 млн. за животновъди, 100 млн. за магистралите. Всичко това е от тези приходи. Имаме и волята, и желанието, а това ще доведе много повече инвеститори в България”, увери Борисов.

Премиерът отбеляза, че данъците в България са най-ниските в Европа и такива ще останат. „От малкото страни сме, които не се изкушават да вдигат данък ДДС, което дава абсолютно прогнозируема бизнес, финансова и икономическа среда в нашата страна. Дългът ни е нисък, бюджетът е около 2% дефицит. Ако ние направим такъв дълг като на САЩ, днешното мероприятие нямаше да го има. Дисциплинирани сме във финансово отношение. С МВР, прокуратурата и ДАНС полагаме усилия не само да спираме контрабандата, но и да съберем максимални приходи, които да отидат в общ живот за приоритетите - образование, спорт и култура”, поясни той.

Относно тежката ситуация в Турция премиерът Борисов изказа съболезнование и изрази надежда да имат бързо правителство. „Това е огромна държава и тя ни е буфера между Сирия, Ливан. Те са ни на границата. От тях зависим всеки ден. Спираме по 200-300 до 1000 емигранти или бежанци. В нашия регион само преди месеци свърши сагата в Гърция, макар че тя не е свършила, догодина пак ще говорим за нея. Македония в предсрочни избори - вражда, тежка политическа криза. Сърбия, Румъния да не казвам и там, а оттатък на Черно море - Крим. България е длъжна да бъде стабилна. Аз не случайно благодаря на всички в парламента, че го осъзнават”, каза министър-председателят.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...