Menu
Max_Weber

Ивайло Калфин отново настоя за защита на трудовите права на българите, работещи в ЕС

„В разговора си с комисар Тисен коментирахме няколко важни теми. Обсъдихме и Пакета промени по трудовата мобилност в рамките на ЕС, които ЕК подготвя в момента. Тук аз препоръчах няколко неща. Първото е, ако се променят условията за мобилност, трябва да се запази принципът за свободното движение на хора, свързано с трудова дейност. Другото е, че настоях да се предприемат специални мерки, засягащи много българи, които работят в чужбина, например детегледачи, болногледачи, домашни помощници и др. Не са малко българите, които реално в момента нямат никаква защита. Нямат представителство, нямат колективни споразумения, нямат нищо. Когато говорим за условия на труд и мобилност, трябва да се мисли и за тези хора и техните права. Не бива да се говори само и единствено за заплащане, но и за условия на труд, за работно време, за социална закрила“. Това коментира министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин след срещата си с комисаря по заетостта Мариане Тисен.

Късно вчера министър Калфин се срещна с комисар Тисен,за да обсъдят детайли по организацията на предстоящата годишна среща на министрите на труда и заетостта на страните-членки по линията на Евро-Азиатския диалог (ASEM-LEMC), която ще се състои на 3 и 4 декември в София. Двамата обсъдиха и позициите си по някои от приоритетните за Съвета на ЕС по заетостта теми като Пакета промени по мобилността, младежката гаранция и интеграцията на дългосрочно безработните.

„Участниците в Съвета на ЕС по заетостта обикновено само коментират решения на Комисията, а не дават предложения. Рядко някой дава конструктивни предложения по темите, по които работим днес в Европа. Затова Ви благодаря за съпричастността и активността, както и за споделените интересни идеи и коментари,“, заяви в края на срещата с министър Калфин комисар Тисен.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...