Menu
Max_Weber

Подписано беше техническо споразумение между министерствата на отбраната на Република България и Република Гърция относно презгранични операции за Аir Policing

Министърът на отбраната Ангел Найденов e на официално посещение в Република Гърция в периода 18-19 март по покана на министъра на националната отбрана Димитрис Аврамопулос. На официалната среща между двамата министри те подчертаха, че възходящата динамика в двустранните контакти е потвърждение на общата воля за укрепване и задълбочаване на стратегическите добросъседски отношения между България и Гърция.

Министър Найденов и министър Аврамопулос се обединиха около виждането, че динамичната среда на сигурност изисква съвместни усилия и взаимодействие при изграждането на отбранителни способности и общо разбиране за начините на противодействие на съвременните рискове и заплахи.


В рамките на първия ден от визитата двете делегации проведоха официални разговори, очертавайки основните направления за задълбочаване и разширяване на двустранното сътрудничество в областта на отбраната. Високо бяха оценени отличните отношения между страните ни, изградени на базата на взаимното сътрудничество и доверие във всички области от взаимен интерес, през призмата на съвместното партньорство и съюзничество на България и Гърция в Европейския съюз и НАТО.


Обсъдено беше съвместното участие на двете страни в общи инициативи, като Многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) и Бойната група на Европейския съюз ХЕЛБРОК, която е в период на дежурство през първата половина на 2014 г., присъединяването на 61-ва механизирана бригада от състава на Сухопътните войски на Българската армия към щаба на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун (NATO Rapid Deployable Corps - Greece), както и присъединяването на Гърция към Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия в София. Двете делегации обсъдиха и изпълнението на приоритетите на гръцкото председателство на ЕС в областта на отбраната, сред които са осигуряване на морската сигурност, обучение и подготовка на въоръжените сили, киберотбранa и развитие на отбранителната индустрия.


В края на официалните разговори между делегациите, в присъствието на министрите на отбраната и началниците на отбраната, командирите на Военновъздушните сили на двете страни подписаха „Техническо споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Република Гърция относно презгранични операции за Аir Policing“, което очертава модалностите и техническите параметри за прилагане и изпълнение на „Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Гърция относно презгранични операции за Аir Policing“, подписано в Атина на 1 ноември 2010 г.


По време на първия ден от официалната визита беше подписана и Програмата за военно сътрудничество между министерствата на отбраната на двете страни за 2014 г.


В рамките на втория ден от посещението са планирани срещи с президента Каролос Папуляс и председателя на парламента на Република Гърция Евангелос Меимеракис.


Източник: Пресцентър Министерство на отбраната

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...