Menu
Max_Weber

Жизнено важно е да спрем миграционния поток!

Жизнено важно е да спрем миграционния поток, да затворим границите и да се погрижим за вече пристигналите мигранти, чиято бройка дори не е ясна. Това написа в социалната мрежа премиерът Бойко Борисов, който е на Срещата на върха по въпросите на миграцията.

Форумът се провежда във Валета, Малта, а премиерът го определи като изключително ползотворен.

"Заедно със заинтересованите африкански и други ключови страни търсим решения за справянето с първопричините за миграционната криза. Всички се обединихме, че трябва да си сътрудничим освен за подобряване на закрилата на мигрантите и търсещите убежище, така и за по-успешната борба с експлоатацията и трафика на мигранти и подобряването на сътрудничеството при връщането и обратното приемане. Подписахме споразумение за създаване на спешен доверителен фонд с размер 1,8 милиарда евро. България ще се включи с 50 хил. евро от Фонда за подпомагане. Като целта е ЕС да подпомогне африканските държави в тяхното развитие и да ги насърчи да приемат обратно гражданите си, които са мигрирали към Европа. По-късно днес продължаваме с неформално, извънредно заседание на Европейския съвет. Поводът за срещата отново са безпрецедентните темпове на миграционния поток и необходимостта от ускорени действия от страна на държавите-членки", написа Бойко Борисов.

"Ще се опитам да убедя моите колеги, че е жизнено важно да спрем миграционния поток, да затворим границите и да се погрижим за вече пристигналите мигранти, чиято бройка дори не е ясна. Ние трябва първо тях да интегрираме и едва след това да помислим за някакъв друг технологичен ред, по който да приемем точно определен брой хора в Европа. В противен случай не е честно и към идващите мигранти, защото те очакват да намерят по-добър живот, а ние на този етап не можем да им предложим нищо сигурно. Ако Германия започне да връща хора, ще стане един много неуправляем процес, защото ние насила не можем да задържим хора в България. Затова наблюдавам, че страните започват сами да се справят със ситуацията и да вдигат огради. Искрено се надявам днес да се вземе правилното решение", завършва премиерът на България.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...