Menu
Max_Weber

Калфин: Приоритет са младите, дългосрочни безработните и тези в предпенсионна възраст

„Приоритетите на МТСП за 2016 г. по отношение на пазара на труда са свързани с младите хора до 29 години, дългосрочно безработните и хората в предпенсионна възраст“. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на пресконференция във връзка с приоритетните политики на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) в Бюджет 2016 г.

„Наред с мерките които имаме Националния план за заетостта - 8 хиляди души ще участват в обучение и за 16 хиляди души ще бъде създадена заетост. Ще продължим с „Младежката гаранция“ - очакваме 6 хиляди души да бъдат включени в нея. В програмата „Активни“ са ангажирани 8700 души, като са заделени 26 млн. лева за обучение и заетост. Допълнително за обучение и заетост са предвидени 116 млн. лева. за дългосрочно безработните. Предвиждаме 10 млн. за обучение на възрастни и ограмотяването им. За съжаление половината от безработните в България са неграмотни“, каза Ивайло Калфин.

Той поясни, че МТСП ще направи съвместни програми с МОН. „Те ще се погрижат за ограмотяване на безработните с леко ограмотяване, а ние за тяхната професионална квалификация. Това е най-трудната група“, каза Ивайло Калфин. „По програмата „Ново работно място“ предвиждаме 100 млн. лева и 7500 работни места да бъдат открити. За квалификация предвиждаме допълнително средства. Това са приоритетите в пазара на труда, които предвиждаме следващата година, а не само общото снижаване на безработицата“, каза той.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...