Menu
Max_Weber

Решението на ЕС по искането на Франция за подкрепа е политически акт и израз на солидарност

„Решението на ЕС по искането на Франция за подкрепа към този момент е преди всичко политически акт и израз на солидарност”, това заяви зам.- председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов. Той обясни, че за първи път се задейства  по искане на страна-членка на ЕС механизмът по чл. 42 – 7 от Договора за ЕС, който предвижда помощ и подкрепа за страна, която е потърсила подобна подкрепа.

Той подчерта, че Франция е потърсила помощ във връзка с терористичните атаки в Париж.  Ангел Найденов цитира и думите на френския президент Франсоа Оланд, че Франция е във война. Бившият военен министър обясни, че какво ще поиска Франция от съответната страна член и дали тя ще може да отговори на това искане е предмет на допълнителни двустранни разговори. Той поясни, че може да става въпрос за финансови, военни или граждански възможности, например когато става дума за задействане на системите за предотвратяване на последиците от терористични актове, а не чл. 5 от Североатлатическия договор, който предвижда основно военни възможности.

Зам.- председателят на ПГ на левицата обясни, че България е задължена да окаже подкрепа, но в какво ще се изрази тя е въпрос на двустранните разговори и национално решение. „Това са основанията да поискаме съвместно заседание на комисиите по външна политика и по отбрана, в които да изслушаме двамата ресорни министри. Те трябва да обяснят въз основа на какви решения на правителството те са подкрепили искането на Франция на Съвета на министрите по отбраната на страните членки на ЕС във вторник.

„Няма никакво съмнение, че се повишават рисковете и потенциалните заплахи за сигурността на страната. Трябва да бъдат предприети съответните дейности за повишаване на нивото на защита на държавата и обществото“, заключи Ангел Найденов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...