Menu
Max_Weber

Свалянето на руския самолет ще има отражение в международните връзки

„Това което се случи потвърждава промените в геополитическата среда, както и във военен аспект по отношение на стратегическите цели и задачи, които си поставят великите сили.  Случилото се на границата между Турция и Сирия е тежък инцидент, който ще има отражение и в международните връзки. Това трябва да стресира всички онези структури, които би следвало да са ангажирани с решаването на проблемите в Близкия и Среден Изток и в Северна Африка – ООН, ОССЕ, европейските структури, НАТО и ЕС“. Това зави в ефира на БНР председателят на парламентарната комисия по отбрана и заместник-председател на ПГ на АБВ генерал Михо Михов.

„Във всички случаи потърпевши са не само Русия, но и съседни страни, че и в политически план много други, които участват в конфликта в Сирия“, посочи той.

Ген. Михо Михов коментира и темата с предложението парламентът да ратифицира споразумение за ремонт на българските самолети МиГ в Полша. По думите му депутатите разполагат с достатъчно информация по въпроса за да преценят по съвест дали да подкрепят едно такова предложение.

“Аз лично се безпокоя от други факти, които не водят към трайно решаване на проблема България да има своя изтребителна авиация и да решава със свои сили и средства задачите по охрана на въздушното си пространство и задачата на НАТО по плана за противовъздушна и противоракетна отбрана – ерполисинг. С тези нарастващи часове до вземането на това крайно решение ( „за“ или „против“ ратификация на договора за поддръжка на самолетите ни от Полша бел.ред.) всички се питат нужна ли е ратификация. Тук не става дума само за военния министър, както е известно самото правителство внася този законопроект за ратификация и той трябва да мине на две гласувания", обясни генералът.

Ген. Михов коментира и твърденията, че страната ни трябва да подпише договор за нов многоцелеви изтребител до края на календарната година.

“Ще се радвам ако това е така, ние слушаме за това през последните 10 – 15 години няколко пъти. Не мисля, че бюджетът, който отделя 80 милиона, ще гарантира първа вноска, но договор до края на годината би следвало да има, тъй като тогава ще изтекат и всичките налични и потенциални възможности за ерполисинг и поддържане на авиационната школа на България. Просто няма да има самолети, на които да се лети. И за това винаги съм считал, че не бива да се затварят вратите във военнотехническо отношение със завода производител. Тук не става дума за политика, нито за съюзни взаимоотношения. Известно е, че и други страни кореспондират с руската военна промишленост и си подновяват и поддържат въоръжението докато не решат да го сменят, или иначе казано да превъоръжат своята армия“, посочи той.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...