Menu
Max_Weber

Първанов иска оставката на Плевнелиев

АБВ има поне трима кандидати, които биха могли да бъдат победители на президентските избори. Това каза лидерът на ПП АБВ Георги Първанов в предаването „Денят започва” по БНТ.

Той коментира и настоящия президент Росен Плевнелиев, като по думите му е важно уточнение, че АБВ не иска импийчмънт, а оставка на президента. „От „Позитано” се опитаха да смесят позициите на двете партии. Със сигурност цялостната дейност на държавния глава предполага дебат, а защо не е и морално действие. Не вярвам, че ще се случи, но влизаме и в годината президентските избори. Нека от сега да започнем този дебат”, коментира лидерът на АБВ.

По отношение на това дали АБВ би получила подкрепата и на другите леви формации, Първанов заяви: „Не бързаме да обявим свой кандидат, освен, че той би могъл да бъде атакуван много тежко и неприятно, това затваря вратите на преговорите”. „Редно е, коалиционната култура го изисква, предварително да се обсъдят нещата и тогава да се обявят”, допълни той.

Относно свалянето на руския самолет Първанов бе категоричен, че то накърнява процесa на търсене на международно единствено срещу терористите. Във връзка със ситуацията около свалянето на руския самолет, Първанов коментира: „Не искам да вземам гледната точка на едната или другата страна, но със сигурност, от гледна точка на цялостния процес срещу така наречената война срещу „Ислямска държава”, това работи именно за ислямиските терористи и не може да има друго тълкувание”.

„Виждате как след като Русия влезе така мощно в търсеното на решение и ликвидирането на ИДИЛ твърде скоро се формира една коалиция, която е безпрецедентна в новата история. Свалянето на руския самолет накърнява този процес на търсене на едно международно единствено срещу терористите”, обясни Георги Първанов.

Във връзка с това, че този инцидент е затвърдил донякъде думите на президента Росен Плевнелиев пред „Индипендънт”, че руската армия все по-често навлиза в зоната за сигурност на въздушното пространство на Черно море, Първанов обясни, че това не е единственото изявление на държавния глава. „Поискахме неговата оставка, не заради това интервю. Мога да кажа образно, че е за цялостен принос и всичко онова, което изрече, за развитието на позициите му, които накърняват образа на България. Не биха казал, че се потвърждават неговите думи, а кореспондират с действията на г-н Ердоган”, уточни той.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...