Menu
Max_Weber

Премиерът Борисов: Трябва абсолютна мобилизация от държава и общини, за да си съберем приходите

„Трябва абсолютна мобилизация от държава и общини да си съберем приходите. Ние положихме огромни усилия с приходните агенции. Над 2 млрд. и 300 млн. лева сме събрали повече 2015 год. Ще понесем първите ви дупки, които ще ни нанесете пробойни, неочаквани, за да ви стабилизираме.” Това каза министър-председателят Бойко Борисов на кметове от цялата страна, които присъстваха на конференция на тема „Перспективите пред местната власт и новия програмен период”.

По думите му в момента държавата дотира във всяко едно отношение и в същото време държи най-ниски данъци в ЕС – 10% плосък данък и 20% ДДС. 

Министър-председателят се обърна към кметовете , които не се справят с бюджетите си и подчерта, че местните данъци и такси са инструмент, с който общините могат да оправят приходите си. „Всеки иска да е добър. Когато създаваш лукс и удобства, те се плащат. Трябва да престанете с популизма”, коментира премиерът. Бойко Борисов обясни и причината за вдигането цената на винетките: „В комунистически Китай - там няма нещо, което да не се плаща. 100 км да се движиш по магистрала в Китай струва 10 лв. Там да отидеш до Бургас и да се върнеш са ти 80 лв. А тук за 8 лв. увеличение на винетките на месец се правят протести. Направили сме 300 км нови магистрали. С поршета на протест! Само да го запалиш поршето, докато вкара бензин в цилиндрите и е изхарчил 12 лв. А за 8 лв. протестират”. Премиерът допълни, че в София се получават километрични задръствания с по един човек в кола. „Ако има статистика средно по колко коли има в едно семейство... И всички ги изкарват сутрин. Да, докато бях кмет, можеше да кажем, че имат основание - най-младият тролей беше колкото мен. Много млад и запазен, но минал 40-50 г. Сега всички тролеи са нови, отоплени, климатизирани, красиви. Има нови автобуси, трамваи, метро по всички точки на София. Сега продължаваме и третия лъч”, допълни още Борисов.

„Местните данъци и такси са инструмент, с който можете да си оправите бюджетите. Над половин милиард лева допълнително сме дали за МВР, отбрана, тютюнопроизводители, животновъди, за ремонт на старите магистрали, защото мостовете щяха да паднат. Всеки иска да е добър”, посочи Борисов и допълни, че богатите общини трябва да си регулират бюджетите. По думите на премиера в момента всяка година държавата дотира 20 млн. лева за софийското метро: „За мен продължава да е абсурдно метрото в София да е 50 цента или 1 лев, при милиардите, които са дотирани в този град”. Според Борисов всеки, който иска да живее на жълтите павета и да има метро, трябва да плаща съответните данъци.

В такъв труден момент за Европа, когато се очакват  тежки финансови корекции на европейските проекти заради отделените около 8 млрд. лева за Африка и Турция, министър-председателят изрази опасение, че е възможно ЕС да реже лоши проекти, за да осигури пари за сигурността. Затова Борисов предупреди кметовете да бъдат много внимателни и прецизни за грешки. „Трябва да сте внимателни особено в обществените поръчки и усвояването на еврофондовете, защото ако не ги направите  както трябва, после ние трябва да ви даваме от бюджета чрез финансови корекции в него“. Борисов призова  обществените поръчки да се изпълняват прозрачно, ясно и чисто. „До този момент ние сме дадени за пример – под 2% са ни грешките по проектите, втори сме по усвояемост, има доста двойкаджии в Европа по този аспект, ние сме сред отличниците. Не искам да им даваме повод. Затова всеки отговаря пред всички“, допълни министър-председателят.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...