Menu
Max_Weber

Д-р Нигяр Джафер: Бюджетът за здраве илюстрира неосъществената реформа в сектора

Увеличените средства за здраве в бюджета за догодина не са гаранция нито за по-качествени услуги, нито за спокойствие на работещите в системата, каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Нигяр Джафер, председател на здравната комисия в 42-ото Народно събрание.

Според нея проектът за бюджет в сектора илюстрира неосъществената реформа. Д-р Джафер допълни, че сега се иска приетите преди 3-4 месеца текстове в Закона за здравното осигуряване да бъдат променени чрез преходни и заключителни разпоредби. Срещу това се обявяват голяма част от депутатите, подчерта Нигяр Джафер.

„Реформата става все по-ефимерна, а ситуацията в здравеопазването - все по-сериозна. Секторът става все по-ресурсоемък и финансовоемък, изисква все повече средства“, допълни д-р Джафер. Според нея има огромно разминаване между заявеното намерение за реформа чрез въвеждането на основен и допълнителен пакет и това, което е разписано в бюджета на НЗОК. „Такива пари няма - не са предвидени нито за покриване на основния пакет, нито за извеждането на дейности от болничната в извънболничната сфера. Нещо, на което много се държеше и което бе широко пропагандирано в публичното пространство. Свидетели сме на действия, които нямат ефект върху публичните средства, но ще имат финансова тежест върху пациентите“, коментира д-р Нигяр Джафер.

Тя добави, че предвидените финанси за догодина ще бъдат достатъчни, но няма да се изпълни заявеното желание да се спре с разходите по стари плащания. Моделът на здравеопазване у нас генерира дефицит, а монополизмът на НЗОК е част от порочния кръг, категорична бе д-р Джафер.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...