Menu
Max_Weber

Миков: България намалява със 110 човека на ден и с 4,6 човека на час

„В последните години България годишно намалява с около 40 хиляди човека. Всяка година изчезва един град като Кюстендил. С тези темпове България намалява със 110 човека на ден и с 4,6 човека на час. Ако това не бъде променено, след десет години  населението на страната ще се стопи до 6,6 млн. души”. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков в декларация от името на парламентарната група на социалистите.

Според него тежките демографски проблеми са резултат от неизпълнение на основните конституционни функции на държавата за гарантиране на социалната сигурност и намаляване на социалните неравенства.

„Демографска политика не се прави с десни мерки”, категоричен бе Миков. Той се обърна към управляващите с думите, че при тяхното управление държавата абдикира от своите задължения и понастоящем е свила преразпределителната си дейност до нива от около 37-38% или с около 10-12% по-малко от средноевропейските нива.

„В условията на криза ограничението на преразпределителната функция на държавата води единствено до повече бедност и неравенства. Но не решава нито един проблем. Демографската криза е достигнала равнище, при което тя вече се превръща в заплаха за държавността и демократичния ред в България”, каза още председателят на БСП.

Той припомни, че по предложение на левицата парламентът е задължил Министерския съвет до 30-ти ноември да разработи и внесе в Народното събрание краткосрочни и средносрочни мерки за преодоляване на демографската криза.

„Днес е 4-ти декември и това видимо не се случи. Социалният министър само споменава, че ще прави стратегия, но когато се реализира тази стратегия, в България може да не са останали граждани да й се радват”, допълни Миков. Той продължи, че в приетия бюджет няма решения на причините и последиците за демографската криза - намаляване на населението, бедността, безработица, неравенства, липса на перспектива, икономическа несигурност, териториален дисбаланс. „Това е безотговорно поведение на правителство и мнозинство. Това показва колко малко днес управлението се вълнува от проблемите на България”, каза още лидерът на БСП.

Миков заяви, че единственият социален коректив на това правителство е интересът на милиони българи – българи, които искат друго бъдеще за България и всички партии, които наричат себе си национално отговорни, трябва да се включат в спешни мерки за преодоляване на демографската катастрофа в България. „Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предлагаме такива мерки, предложихме ги и при приемането на бюджета, но бяха лековато отхвърлени от мнозинството. Ще продължим, защото това е интересът на България и на милионите български граждани, които искат да имат бъдеще тук, в България”, завърши Михаил Миков.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...