Menu
Max_Weber

Янаки Стоилов: БСП има основание за вот на недоверие по няколко въпроса

„БСП ще гласува против промените в Конституцията”. Това заяви зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов в ефира на БТВ. Той добави, че целите на съдебната реформа  би трябвало да са рязко намаляване на диктуваните и купените съдебни актове.

Народният представител обясни, че БСП има основание да предприеме процедура по вот на недоверие по няколко въпроса. „Ако говорим за достъпа до здравеопазване и неравномерното разпределение на здравните грижи в страната, имаме пълно основание да поискаме такъв вот”, категоричен бе той.

Стоилов припомни, че предстои и либерализацията на цените в енергетиката, като цената на тока ще се увеличи, а няма защитни мерки по отношение на социално слабите. „Дефицитът в енергетиката вече се измерва с милиарди и това също е повод за вот на недоверие”, обясни народният представител.  Според зам.-председателят на БСП друг проблем е това, че страната задлъжнява, а никаква част от тези средства не се влагат в икономиката и производството. „Ние сме готови да разговаряме с други парламентарни групи  и ако те имат предпочитания към тези теми или други, да ги обсъдим. Дали такъв вот ще бъде внесен, зависи от това дали ще имаме необходимата подкрепа”, обясни още той. 

Янаки Стоилов каза още, че за първи път БСП има такова представителство в парламента, което не й позволява сама да внесе вот на недоверие срещу правителството. „Наличието на много парламентарни групи, които като модули се присъединяват към управляващите в критични моменти, не съдейства за развитието на демокрацията”, категоричен бе той.

„Христо Иванов подаде оставка, защото групата на ГЕРБ, на ДПС и на главния прокурор надделя над тази на Реформаторския блок, министъра на правосъдието и част от магистратските съдебни кръгове”, коментира народният представител.

Той добави, че Реформаторският блок е трябвало да бъде съуправляващ, а той в момента е просто полууправляващ. По думите му, това е така, защото в момента една част от тях са плътно до властта, а друга, участвайки във властта, опитват да се разграничат от нея. Според Стоилов ДСБ продължава да е критична част от управляващите в момента, а не опозиция. ”Представители на ДСБ казват, че са в опозиция, а техните членове продължават да участват в управлението”, добави той.

По думите му около Петър Москов и оставката му като заместник-председател на ДСБ  се вдига само шум. „Малко хора тръгнаха след Радан Кънев, защото властта е по-сладка от това да бъдеш в опозиция, особено в страна като България, където властта не носи достатъчно отговорности, а носи повече облаги”, каза още Янаки Стоилов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...