Menu
Max_Weber

Бареков: Оптимист съм за приемането на "Чисти ръце"

Вярвам, че парламентът ще приеме законопроекта "Чисти ръце" на "България без цензура". Това обяви лидерът на партията Николай Бареков на обществената дискусия по проекта, която върви в момента. Депозирането му в НС е планирано за този четвъртък.

Според Бареков сегашният парламент, който много бързо е изчерпал кредита на доверие от хората, има шанс в своя край да приеме закон, който ще стане исторически. Затова е и оптимист, че това ще се случи. Дали ще имат депутатите воля да направят това, предстои да видим.


„Този законопроект е манифест за осветляване на властта и политиците в България. Той е основата, която ще позволи перманентно хората в политиката и управлението да бъдат проверявани и така да се вкарат в нормални граници, поносими за българското общество“, коментира Бареков. Така призна, че е искал „Чисти ръце“ да е по-крут и по-рестриктивен. Категоричен е, че ако получи доверието на българите и управлението, този закон ще бъде допълнен. Бареков обаче настоява в законопроекта да остане мярката за падането на банковата тайна въпреки, че срещу нея са основните критики на юридическата общност. Обяснението за забележките е, че така се нарушават гражданските права на политиците. Мотивът на Бареков е, че никой не се е родил политик, това е личен избор и в него трябва да се включи цената на пълна прозрачност върху банковите сметки. Който не иска да я плати, трябва да избере друга професия.


Бареков коментира и спекулациите около авторството върху закона. „Има медийна атака срещу нас от политици и на представители от неправителствения сектор кой е баща и кой майка на този закон. Идеята и волята за него била тяхна. Но да говориш за закон е едно, да седнеш да го напишеш друго. Първият законопроект е дело на Елеонора Николова и Мария Капон, но по тяхна преценка не е внесен. Сегашният е написан от нашите юристи. Нито Протестна мрежа, нито Реформаторският блок са го писали, всичко друго са само празни приказки и хвърляне на пясък в очите на българското общество“, обясни лидерът на ББЦ.


„Този закон е закъснял с 20 години, надявам се да не отнеме още 20 години, докато бъде приет“, коментира депутатът и лидер на ЗНС Румен Йончев, който ще е вносител на „Чисти ръце“ в НС. Той също смята, че законопроектът не е достатъчно наказателен, колкото му се иска, но е категоричен, че е достатъчно всеобхватен.


„Целта не е просто да внесем един законопроект, който да размахваме и да се хвалим, че сме го внесли, а да върши работа и да изнесем пред обществото истината за тези, които управляват и са управлявали досега. Трудно е да правиш нещо за първи път и особено когато няма много аналози в света. Ще направим законопроекта такъв, че да е сериозен и тези, които откажат да го приемат да не се оправдават със законодателни пропуски, а да е ясно, че не искат той да влезе в сила“, каза Йончев. „Предусещам, че борбата ще е голяма и ще ни затрупат с аргументи, че това не е нужно", допълни и депутатът Светлин Танчев, който ще е вносител с Йончев на проекта.


Източник: http://barekov.com

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...