Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Запазихме ДФ "Земеделие" от политическите апетити

„Действително, това което направихте като експерти, е изключително добро за българското земеделие и животновъдство. Заслужавате да бъдете поздравени, защото това са над 3,3 млрд. лева отишли от най-малките до най-големите производители, общините и селски райони. Всичко това отива в благосъстоянието на хората”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на пресконференция в Държавен фонд „Земеделие”, посветена на резултатите от усвояването на европейските земеделски фондове през изминалия програмен период 2007 - 2013 г.

„Успяхме да запазим ДФ „Земеделие” от огромните политически апетити за смени и пренареждане. От резултатите, които виждаме, 94% усвояемост по едната методика и 99% усвояемост по другата, показва един фантастичен резултат на този екип”, посочи премиерът. По думите му вчера са стартирани и първите проекти по програмата за иновации и конкурентоспособност. Премиерът смята, че това са живи пари, които влизат в огромни сектори на нашата икономика. В най-лошия случай по всички програми ще има 95-96% усреднено усвояване на еврофондовете. В това отношение България е втора в Европа.

„Колкото повече се разплащаме по програмите, толкова повече се увеличават влоговете на фирми и граждани, които минаха 87 млрд. лева. Ако съумеем с една политическа стабилност и доверие да накараме хората да инвестират по-спокойно, огромни пари ще стоят за предприемачите, с които да работят”, твърди премиерът. Според него тази година държавата е успяла да събере над 2 млрд. и 850 млн. лева от ефективната борба с контрабандата. „За 2015 г. сме дали над 330 млн. за заплати за учители. Близо 50 млн. на правосъдната система, говорим за допълнителни пари. 100 млн. за реконструкцията на старите магистрали, 107 млн. за тютюнопроизводителите. Всяка Коледа, Нова година и Великден по над 50 млн. бонуси за пенсионерите. В рамките на един такъв период над 153 млн. сме дали повече за пенсии, от събраното от контрабандистите”, коментира Борисов. По думите му всичко това е отивало в олигарси и контрабандисти. „Благодарение на това във всички системи дадохме огромни пари, за да се получи ръст в икономиката и да съживим цели сектори. Земеделието е само едно от тях”, коментира още министър-председателят.

Премиерът поздрави ръководството на фонда за стриктните финансови корекции. „ДФ „Земеделие” не само ние го наблюдаваме, но го наблюдават и от Брюксел. Трябва да бъдете безмилостни. Общините вече направиха екипи и знаят, че не могат да минат по другия начин. Държавата, като администратор, е вече доста силна”, каза още Борисов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...