Menu
Max_Weber

Лютви Местан: Трябва да излезем с общодържавна позиция за Украйна

Затова смятам, че е правилно, че в понеделник ще има заседание на КСНС и бих препоръчал, включително и НС, дотогава да се въздържа от точка за обсъждане и приемане на декларация за кризата в Украйна.Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на ДПС Лютви Местан.

"Българският национален интерес се свежда до прокламирането на категорична държавна позиция против прекрояването на границите", каза Местан. Той обясни, че евентуалното прекрояване на границите би довело до опасни прецеденти. Според председателя на ДПС, България трябва да настоява да се постигнат балансите между етническите и религиозни различия, посредством балансите на международни договори, които уреждат правата на човека.


"Ще бъдем част от общоевропейската позиция, в която България ще участва, формирайки тезата, че ще бъдем една от страните, която най-дълбоко ще пострада от поредната криза, както беше и по време на Косовската криза", подчерта Местан.


На въпрос защо парламенти на други страни от ЕС не са излезли с декларация за украинската криза Местан предположи, че вероятно се обмисля най-точната оценка за събитията и най-точната позиция на всички държави. "Това, което се случва не е шега работа и поради тази причина призовах парламентарните групи да се въздържат от декларации, при това внесени с проект за решение да станат позиция на българския парламент. Затова призовах да излезем с общодържавна позиция и да постигнем широко политическо съгласие", каза още председателят на ДПС.


"Не смятам, че трябва да се прави новина от риторичния въпрос какво би се случило, ако има референдум в Кърджали. Призовавам да се въздържаме от хипотези дали в България би могло или какво се е получило, ако има такъв референдум, защото предпоставки затова няма и смятам за излишно разгръщането на подобни хипотези", категоричен е Местан и каза, че не може да коментира изказвания на други политически лидери по този въпрос.


"Най-ценният подарък на българския преход е българският етнически модел, който балансира принципите за териториалната цялост и неделимост на българската национална държава", подчерта Местан.


Източник: Пресцентър ДПС

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...