Menu
Max_Weber

АБВ: Какъв да бъде профила на бъдещия президент?

Криминогенната обстановка и в частност показните убийства в последните седмици задължават политическото ръководство на МВР да проведе сериозен дебат, за да се набележат мерки за ефективност в действията, заяви заместник-председателят на ПП АБВ Румен Петков.

Пред медиите той коментира, че на този фон отсъствието на ресорния министър Румяна Бъчварова и на главния секретар на МВР е необяснимо и нелепо. „Две брутални убийства, които виждате, че са обект на медийни анализи. Това в голяма степен е отговорност на министър-председателя – той я е командировал в Китай. Този въпрос е към министър-председателя – той счита ли, независимо преди колко време е договорено това посещение, че е нормално при тази ситуация от страната да отсъстват министърът на вътрешните работи и главният секретар на МВР. Това вече е политически въпрос".

На въпрос за искане на оставката на вътрешния министър Бъчварова, Петков каза, че това е това е най-лесното – да се искат оставки. Но при всички положения държавата е изправена пред дебата за необходимост от промени в кабинета. Петков подчерта необходимостта от дебати по темата и коментира, че Бъчварова е поела ръководството на МВР в изключително тежък за ведомството период. Петков каза отново, че бюджетът в системата на сигурността е крайно недостатъчен и добави, че именно в тази посока са и внесените от ПГ на АБВ предложения – за усилване на бюджета в сектора, в интерес на функционалността на службите.

Извън темата за сигурнобстта, Румен Петков коментира и началото на новия политически сезон. Той очерта две ключови задачи за ПП АБВ – предстоящите наесен президентски избори и националния съвет на партията в събота, който бележи началото на отчет и избори на формацията. В рамките на периода до април партията ще формира концепцията си за предстоящия вот на фона на широки дебати. 

В неделя партията инициира и първото събитие в този контекст „Президенстки дебати – 2016" в Зала 3 на НДК с участието на политици, на академичните среди, експерти, дипломати, медии и общественици. „Президенстки дебати – 2016" ще стартира с основното мото „Президентът – лидер или придатък".  „Президентът - лидер, който е готов да бъде фактор по намиране на национално съгласие, президентът - лидер, който е готов да намира решения, в това число непопулярни сред обществото, но в средносрочен и дългосрочен план, отговарящи на националния ни интерес, президентът - лидер, който е готов да бъде ключов фактор в намирането на съгласие по определящи за региона перспективни политики или президентът – придатък, който е говорител на чужди тези, който оповестява чужди намерения или който изразява лични позиции, което е повод за противопоставяне на различни големи глрупи в българското общество.

Искаме чрез тези дебати, които ще продължат и в други региони на страната, да привлечем вниманието на българските граждани върху същността на президентския избор, върху перспективата, която избираме. Да дадем възможност в периода до изборите българските граждани сами да направят своя избор какъв тип президент ни е необходим, какви са основните приоритети и във вече предизборния президентски дебат, да могат да оценят това, което им се предлага от различните кандидати като политики и перспективи", каза Румен Петков. 

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...