Menu
Max_Weber

АБВ: Президентът да се избира по нови правила

ПП АБВ ще бъде твърде категорична алтернатива на политиката, провеждана от настоящия президент. Това заяви Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ в рамките на "Президентски дебати 2016. Президентът лидер или придатък". „По всеки клон от тази политика ние ще отстояваме своите алтернативни виждания. Много по-важно е да окуражим гражданите да направят своя избор върху модела на реализирането на президентските правомощия", добави той.

Георги Първанов коментира, че националният интерес изисква да се търсят начини за реализация на широк консенсус по президентската кандидатура, много преди изборите. „Отдавна сме се опитвали да предизвикаме дебати по темата, но сме се сблъсквали с високомерието на една политическа централа. Отчаяната битка за запазване на монопола в лявото пространство ще е за сметка на българската политика като цяло, а не само в ляво".

Георги Първанов каза, че при липса на консенсус в лявото политическо пространство, АБВ е в готовност със свой кандидат. Що се отнася до възможността за подкрепа на други кандидати, АБВ няма да окаже такава, без подписано коалиционно споразумение.

Председателят на ПП АБВ постави и няколко акцента по характеристиката на бъдещия държавен глава. „Държавният глава трябва да бъде реален партньор, но и силен коректив на едно управление. Трябва ни държавен глава, който да може да направи прочит на съвременния български патриотизъм или национализъм. Президентът трябва да инициира, реализира резултати по идеята за националното помирение по историята, по миналото на държавата. Не бих искал в тази кампания да видим „алтернативи", които търсят аргументи в евроскептицизма, ескалацията на напрежението на Русия, търсене на поводи за възраждането на стари конфликти със съседи".

По време на дискусията Георги Първанов каза, че ПП АБВ планира консултации с останалите политически формации за конституционни промени, които се отнасят до начина, по който се избира държавния глава и изискванията към претендентите за „Дондуков" 2. Партията ще настоява условията за избор на президент да се приравнят към тези за избор на депутати. Според Първанов, изискването бъдещият президент да е роден задължително в България и през последните пет години да е живял у нас, е архаично и трябва да отпадне  от конституцията. „В 21 век подобно ограничение е безсмислено и няма място в българската конституция. Питаме ли се колко български граждани, живеещи по света, са потенциално потърпевши от тези ограничения? Това са интелигентни хора, които биха могли да дадат свежест в българската политика". Според Първанов, трябва да отпадне и изискването, според което, за да може да бъде избрана президентска двойка на първи тур, да са гласували 50% от избирателите.

Лидерът на АБВ за пореден път разгърна идеята за увеличаване на правомощията на държавния глава, като например, пряко да инициира провеждане на референдум. Първанов смята, че тема на дискусия трябва да стане и начинът за преодоляване на президентското вето от парламента. В заключение той каза, че с това не се изчерпват и затварят елементите на конституционния дебат за усъвършенстване на президентския модел.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...