Menu
Max_Weber

Румен Петков: Да се възстанови антикорупционното звено към кабинета

Трябва да се възстанови работата на антикорупционното звено към  правителството. Няма пречки консултативният съвет, който ръководи Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, да функционира. Това заяви в ефира на БНТ заместник-председателят на ПП АБВ Румен Петков. Според него преди да се търсят нови механизми за борба с престъпността по високите етажи на властта, трябва да се види какви са резултатите от дейността на вече изградени институции като БОРКОР.

„Напоследък много разточително с един дори пищен ентусиазъм, бих казал, се говори за борбата с корупцията. Коя обаче е пречката да е създаден консултативният съвет с участието на БОРКОР?  Какво пречи този съвет да се създаде? От 2013 година той не се е събирал. Защо министър-председателят не подпише съответните разпоредителни актове? Защо не се възстанови работата на този орган? Това правителство какви анализи възложи на БОРКОР в редица сектори, в които корупционната среда е очевидно доминантна? Това правителство поиска ли от БОРКОР да направи анализ, например в митническия сектор преди да реши да закрие митницата в Свиленград?  Тази седмица предстои да се гледат промените в Закона за обществените поръчки. Колко от критичните бележки, които БОРКОР предостави на правителството, са отчетени в текстовете?  Когато ти не си създал условия да работи антикорупционното звено, или звена които ти си изградил и после казваш, че няма воля за борба с корупцията - ами няма да има воля. Хайде, в този консултативен орган трябва да участва и заместник-председател  на Народното събрание. Ами какво му пречи на парламента да избере заместник-председател, който да участва? Нека да наричаме нещата с истинските им имена, а не постоянно да изграждаме и да надграждаме нови и нови структури, без да сме видели какво са направили старите“, заяви той.

Встрани от темата Петков коментира и стартираните от АБВ дебати относно функциите и качествата, които трябва да притежава бъдещият президент на България. По думите му страната ни се нуждае от широко политическо единение около номинацията на обществено значима и ярка личност, която да изиграе ролята на обединител на нацията.  „Без да проявявам излишен оптимизъм считам, че може да бъде намерено много силно решение, с  далеч по-широка от само лява подкрепа, което ще даде и друго усещане на българина за държавност. Защото днешната ситуация от гледна точка на действията на президента и щетите, които той нанася на България, е катастрофална“ , заяви заместник-председателят на Алтернатива за българско възраждане.

Румен Петков отговори и на въпрос, свързан с тезата на председателя на БСП Михаил Миков, че в АБВ – Плевен има отлив на членове в полза на социалистическата партия. „Няма такъв поток. Но на мен наистина ми е болно, че господин Миков  не разбира какво причини на БСП. Той е причината БСП и левицата да нямат и един кмет на областен център. Поради нежеланието да се водят ефективни разговори за излъчването или за подкрепата на  силни леви кандидатури. На нас ни е мъчно, не само на мен, че в Ловеч с един силен Минчо Казанджиев, в Разград с един силен Денчо Бояджиев – няколко областни центрове, ние ги загубихме насила. Поради неспособността да се организира и проведе кампания, поради неспособността да се стигне до една обща кандидатура на левицата навреме и да я отстоим пред обществото. Такива неверни подмятания, повтарям още веднъж, могат да се правят много. Големият въпрос  днес е да осъзнаем пътя, който трябва да извървим, за да стигнем до една успешна президентска кампания“.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...