Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: ГЕРБ е истинският балансьор в държавата

„Ние сме партията балансьор в държавата. Преди беше обратното - ДПС най-малката партия балансьор между големите БСП, СДС и НДСВ. Сега е обратното. Много малки партии и една голяма. И ние сега трябва да преглъщаме обиди и да пазим баланса в обществото, защото трябва да има някаква стабилност.” Това каза във Велико Търново министър-председателят и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Той присъства на Третата политическа академия на Жени ГЕРБ и ги поласка, че дори на европейско ниво няма много партии като тяхната, където жените са на толкова високи позиции.

Премиерът призова до месец май и юни в ГЕРБ да не се повдига темата за президентските избори, защото има да се върши много работа, а това обърква много хора. Той заяви, че оценката на ГЕРБ за настоящия президент Росен Плевнелиев е изключително висока. „Ние не сме свалили доверието си от Плевнелиев. Сегашният президент също би могъл да бъде наша канидидатура пак”, каза премиерът и допълни, че има и няколко жени, които ако бъдат издигнати, биха спечелили безспорно. Борисов отброи, че партията му има 40-50 лидери, които с талант, труд, честност и морал са си затвърдили позициите в обществото и се ползват с висок рейтинг.  „Ние се обучихме, създадохме си кадри в гражданската квота и с хора, които не са в партията, но са наши симпатизанти и такива, с които имаме общи каузи”, добави още той.

Министър-председателят смята, че проблемът с ваксините е абсолютно изкуствен и е абсолютно извън ГЕРБ. „Има някакви внушения отвън, че едва ли не ние го правим това на Москов. Трябва да знаем, че с Москов така сме се сработили, а и от години се познаваме още от Столична община”, обясни Борисов и допълни, че за тези ваксини е говорил с турския премиер. По думите му ваксините са били доставени, за да може в екстремна ситуация държавата да има готовност да реагира. „Сестра ми е доктор, моят племенник има бебе и е ваксинирано с такава ваксина”, успокои премиерът и призова при вота на недоверие всички от парламентарната група да подкрепят Москов.

„Ако вотът на недоверие на БСП, ДПС, „Атака” и ДСБ мине, логиката е те да съставят правителство, пожелавам им приятна игра. Това, което предлагат, е антилогично”, коментира Борисов.

Според премиера в България битката не е кой да управлява, а кой да бъде наречен най-силната опозиция. „Днес нито веднъж не споменаха на тази конференция БСП. Само ГЕРБ. Само ние сме виновни. За кое сме виновни? За 97-98% усвояване на еврофондовете и 3% ръст на икономиката”, попита Борисов. Той изброи част от добрите резултати, които правителството е постигнало. „Дотации за тютюнопроизводителите, дотации за животновъди, дотации за учители и плюс 106 млн. лева тази година повече за заплати. Спортни зали и развитие на културата. Безработицата също спадна, само заради ръста на икономиката и огромните пари, които се влагат”, изброи министър-председателят. Премиерът не пропусна да отбележи, че за една година от управлението на ГЕРБ са събрани 2,8 млрд. лв. приходи в хазната от НАП и митниците, а само от 1 до 20 януари постъпленията са над 200 млн. лв. повече от миналия януари. По думите му финансовите и икономически показатели на държавата от години не са били толкова добри. „Ако ще ходим на избори 2 в 1, сега е моментът. Няма кой да излезе на политически дебат с нас”, коментира още Борисов.

„Прав е Мишо Миков, че цялата стабилност в страната се крепи само на моите здрави нерви!", каза още Борисов. Той обясни, че ГЕРБ стискат зъби и пазят тази крехка стабилност. „Ако не е така оттам нататък ще видят какво е разпад на държавата за една година, но няма да бъда удовлетворен, че ще соча няколко човека като виновници за това, защото нашата държава ще се разпада. Нашите измислени проблеми в момента, с които се опитват да ни късат нервите, са повод за техните политически проекти”, поясни премиерът.

По време на срещата във Велико Търново министър-председателят обясни, че водещо за ГЕРБ е в държавата да има баланс, тъй като отвсякъде България е обградена с бежански вълни от мюсюлмани. „Принудени сме да слушаме всеки ден измишльотини. Хванат някъде една истина, че някъде нещо е станало и почват да го веят като знаме. Аз съм благодарен и на партията, и на всички вас, че ми вярвате, че този баланс в момента е просто необходим. Много е изгодно да говориш срещу ДПС и ние сме го правили, разбира се, когато бяхме в опозиция. Дори аз съм минавал добрия тон, когато съм се изказвал срещу Ахмед Доган. Ако ние ги притиснем по начина, по който говорят нашите приятели и партньори - да ги изчегъртаме и изстържем, пред една джамия ще излязат 10 хил. души и CNN и „Ал Джазира” ще снимат 24 часа. Обзалагам се, че ще дойдат всички телевизии в света денонощно да го предават. Аз съм виждал възродителния процес - в Дулово, в Каолиново, как над 1 млн. души напуснаха България. Ако НАТО и Варшавският договор тогава не бяха достатъчно силни, Косово щеше да е тука!”, коментира Борисов.

Премиерът призова за затваряне на границите в Евросъюза срещу бежанската вълна. „Трябва да се затворят незабавно границите и да се приемат само хората, които бягат от война и животът им е застрашен. Икономическите емигранти - със зелени карти, както е в САЩ”, смята премиерът Борисов.

Бойко Борисов заключи, че от ДСБ си играят с огъня, като отварят тези теми. „С Радан Кънев сме разговаряли много. Той ми знае страховете, знае ми начина на мислене. Истински се надявам, че каквото и да прави, винаги ще има като мен едно на ум, че не трябва да минава границата. Аз границата няма да мина, ако могат и те да не я минават, ще е добре за държавата. Вие тук сте жени, майки и знаете какво се изтърпява заради децата и дома”, обърна се лидерът на ГЕРБ към съпартийките си.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...