Menu
Max_Weber

Атанас Мерджанов: Основната критика към правителството е по темата здравеопазване

„Критиките, които отправяме към правителството, заедно с други политически сили, са основно към политиката в областта на здравеопазването.”  Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в предаването „Лице в лице” по БТВ. По думите му интерес към внасянето на вота на недоверие към правителството е имало от различни политически партии и независими депутати, като към момента на поканата са се отзовали ДПС и БДЦ.

„Стигнахме до много общи изводи, които са крайно несъгласни с водената политика на правителството”, обясни Мерджанов и подчерта, че БСП са предложили три кръга от проблеми, подходящи за вот на недоверие – здравеопазване, вътрешната политика, социалната и демографска политика. „По темата здравеопазване постигнахме най-много допирни точки и с ДПС, и с БДЦ. Имаше много критики по отношение на случая с ваксините, дори и прокуратурата се произнесе. Много специалисти по темата пък заявиха, че законът е нарушен”, коментира Мерджанов.

На въпрос, дали БСП има намерение да управлява с ГЕРБ, Атанас Мерджанов бе категоричен, че още в самото начало, ако социалистите са желаели да споделят дясната политика, са можели да участват в управлението, но не са го направили. „Морално бе да не участваме в дясно управление и да отстояваме мястото ни на опозиция, и го направихме”, подчерта той.

По отношение приватизацията на завод „Химко”, Атанас Мерджанов заяви, че този случай е много неприятен, защото е замесено името на министър-председателя. „Предстои да видим как ще се произнесат правораздавателните органи”, каза зам.-председателят на ПГ и подчерта, че е важното този завод да се развива. „За съжаление шансовете за това са минимални”, изрази позицията си той.

Мерджанов коментира и позицията на различни чуждестранни бизнес камари по този случай. Той каза, че тези организации имат своето право на претенции към правораздаването ни, но когато става въпрос за чуждестранни инвестиции, е важно също и какъв е резултатът от тях.  „Интересно е какво се случи с ЕРП-тата – инвестира се, а цената на услугата не е по-добра за хората”, даде пример той и подчерта, че когато е управлявала тройната коалиция с мин.-председател Сергей Станишев, България е била с най-голям икономически растеж и размерът на инвестициите е бил изключително голям. „Важно е също до какво водят тези инвестиции. Дали водят до увеличаване на размера на заплатите, животът на хората подобрява ли се или не, вследствие на това?”, попита той.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...