Menu
Max_Weber

Михаил Миков: Иска ли президентът да се самоизхвърли от историята?

„Президентът на България констатира, че "четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена ... у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират нашето общество".

Значи ли това, че Росен Плевнелиев иска да се самоизхвърли от историята?”. Това попита председателят на БСП Михаил Миков в коментар на изказване на държавния глава по повод Деня на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България – 1 февруари. „Та нали самият той, заедно с приятелите си от дясното управление, са съществена част от тези политически елити, свързани и с Държавна сигурност, и с комунистическата ни партия, които президентът громи в изявлението си?! Нали всеки вижда как последните 26 години едни и същи лица обитават дясното политическо пространство и заемат периодично министерски и други ръководни постове от името на най-различни политически проекти?!”, отбелязва Миков във Фейсбук.

Според лидера на социалистите по-важното е друго – „вместо да говори за проблемите в образованието, здравеопазването, икономиката и демографското развитие, президентът отново избра да разединява с кресливи призиви по незначителни теми. Днешното му обръщение не е нищо повече от поредния евтин опит на объркан човек да се разграничи от собственото си минало и от историята на страната си”, смята Михаил Миков. „Има ли българин, който да не знае, че Росен Плевнелиев произхожда от семейство на комунистически ръководители и сам той е бил активист в периода до 10 ноември 1989 г. Искам само да припомня част от откритото писмо на г-н Иван Грозданов до г-н Росен Плевнелиев от края на 2014 г., което бе публикувано в медиите:

„...Вие сам сте син на баща и майка комунисти и сте израснали в условията на социализма. Били сте в почивните станции на ЦК, бяхте активист на пионерската и комсомолската организация. Баща Ви, лека му пръст, бе дългогодишен работник на Окръжния комитет на партията в Благоевград – завеждащ сектор "Образование", а майка Ви – дългогодишен секретар на първичната партийна организация в гимназията, където работеше. И двамата бяха честни, скромни, достойни, уважавани хора. ... И досега се мъча да си обясня например защо когато станахте президент, като че ли нямахте желание обществото да разбере, че родителите Ви са били членове на БКП и нейни функционери...”.

„И докато тече спор по въпроса за това дали е имало робство или присъствие, то поне изглежда безспорно, че е имало еничарство. И явно то е останало трайно в душата и психиката на някои българи и до днес”, коментира председателят на БСП.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...