Menu
Max_Weber

Румен Петков: Номинацията на министър трябва да става с политически диалог, а не през медиите

Една кандидатура на министър трябва да се защити и лансира чрез отговорен политически диалог. Не е нормално парламентарно  представените партии, без значение дали участват във формулата на управлението или не, да  научават за номинация на министър през медиите.  Това заяви в ефира на БТВ заместник-председателят на ПП АБВ Румен Петков, който коментира решението ПГ на Алтернатива за българско възраждане да не подкрепи номинацията на Меглена Кунева за образователен министър.

„На плещите на госпожа Кунева лежи един много тежък ресор – борбата с корупцията. Трябва да видим какво сме направили там. Трябва да видим могат ли да се съчетаят тези две позиции. И затова ние искаме да чуем аргументите за една силна кандидатура, която ще се фокусира върху образованието. Тук това е едно палиативно решение, което няма да донесе спокойствие на системата.  Искам да подчертая, ние политики сме готови да подкрепим, но искаме да знаем и оценката за това, какво до сега е направено в секторите, за които отговаря госпожа Кунева“, подчерта Петков. Той за пореден път призова Съвета за борба с корупцията към правителството да започне работа, за да има кой да поставя задачи на звена като БОРКОР, а от там и реални резултати в превенцията на този вид престъпност.

Заместник-председателят на АБВ отговори и на въпроси, свързани с оставката на образователния министър Тодор Танев. „Министър - председателят трябва да каже след като взема Тодор Танев за съветник споделя ли концепцията, че всъщност ние никога не сме били под робство, а сме имали форма на съжителство.Тези опити да си пренаписваме историята, да си премодулираме ценностната система, са отвратителни. Трябва да спрем с опитите за пренаписване на историята ни, защото те ни хвърлят в проблеми, които в момента не съществуват. Не може постоянно да поставяме под съмнение ценностната ни система, не може постоянно да поставяме под съмнение историческите си корени“.

Румен Петков коментира и все по-закъснелите действия на външно министерство и държавата по отношение на номинацията на Ирина Бокова за генерален директор на ООН. „Външната ни политика саботира  възможността българин да бъде на върха на тази световна организация. Това отваря въпроса за способността на външната ни политика да генерира позитиви за България. Ако министър-председателят е съгласен да обслужваме чужди интереси, да излезе и да каже. Номинацията на госпожа Бокова обслужва българският национален интерес“.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...