Menu
Max_Weber

Нинова пита Дончев: Защо взимате дълг като заявявате повече приходи?

„Какво се случва с финансите на държавата. Защо продължавате да увеличавате дълга при положение, че казвате, че има повече приходи и тези две тези си противоречат”. Този въпрос отправи зам. -председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова към вицепремиера Томислав Дончев.

Тя припомни, че мнозинството в парламента е гласувало на правителството възможност при необходимост да изтегли 16 млрд. лв. заем в рамките на мандата. „Каква е необходимостта в началото на 2016г. за януари правителството да прави нов заем от 200 млн. лв., а за февруари от 300 млн. лв.”, попита Нинова и заяви, че левицата е категорична- няма такава необходимост. Тя подчерта, че министър председателят е заявил 900 млн. лв. в повече само за януари. Нинова допълни, че в края на месец декември излезе доклад на бизнес организациите в България, който констатира, че за 2015г, въпреки събраните в повече приходи, няма растеж в икономиката. „Излезе и докладът на НСИ, според който в сферата на икономката се регистрира нестабилност, липса на нормална конкуренция, скептицизъм у бизнеса за бъдещето на тази година”, обясни зам.- председателят на ПГ на левицата. 

Корнелия Нинова заяви, че парите, които се събират и дългът, който се  взима по никакъв начин не стимулират икономиката. Тя заяви, че те не се отразяват на жизненият стандарт и посочи, че по данни на НСИ- потреблението пада, цените се покачват, доходите са замразени. „Повечето приходи и новият дълг не подобряват живота на хората. Тези пари ги няма и в резерва”, подчерта Нинова. Тя попита министър Дончев: „Допускате ли актуализация на бюджета за 2016г. и  да бъдат записани тези средства в повече,за да реши  НС  как да бъдат разходвани."

Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ бе категорична, че държавата може и трябва да прави политика чрез бюджета – особено с размразяване на социалните средства.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...