Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Мащабът на кризата със сирийските бежанци изисква всеобхватен отговор

„България е силно обезпокоена от продължаващия конфликт в Сирия и катастрофалните последици от него. Светът е в шок от новините за загиналите от глад сирийци в редица  обсадени сирийски градове. Отсъствието на гаранции за безопасността на хуманитарния персонал затруднява силно доставянето на хуманитарна помощ до нуждаещите се лица и води до смърт и неописуемо човешко страдание.” Това посочи в изказването си по време на конференцията „Подкрепа за Сирия и региона“ в Лондон премиерът Бойко Борисов.

Той призовава страните в конфликта да зачитат безусловно принципите на хуманитарното право, да осигурят защитата на гражданското население и да гарантират своевременен и безпрепятствен достъп на хуманитарните организации до зоните на конфликт.

Като страна, намираща се в непосредствена близост до района на Близкия изток, България е силно заинтересована от възможно най-скорошно решение на конфликта в Сирия и стабилизиране на ситуацията. Призоваваме за пълно изпълнение на резолюция 2254 на СС на ООН и продължаване на започнатия във Виена преговорен процес, в който участие следва да вземат всички имащи отношение към конфликта страни,”каза още министър-председателят. Бойко Борисов припомни, че България традиционно участва с финансови приноси в ежегодно провеждащите се донорски конференции за Сирия.

Премиерът беше категоричен, че осигуряването на последователна и устойчива подкрепа за сирийските бежанци и вътрешно разселените лица и подобряването на условията им на живот е неизменна част от позицията ни за справяне с предизвикателствата, произтичащи от миграцията, и е напълно в съответствие с националните ни интереси.  „Вярваме, че поддържането на  устойчиви икономически и социални системи в съседните на Сирия страни, осигуряващи достъп до образование, работа и адекватни условия за живот на бежанците и техните семейства, ще създаде по-добра възможност за задържането им в близост до родината и завръщането им в Сирия, след като политическата ситуация там се промени”, каза още Бойко Борисов.

Министър-председателят уточни, че като цяло, нашият непосредствен принос по отношение на сирийската криза за 2016 г. ще надхвърли 400 000 евро. Това е само част от общата подкрепа, оказвана от България както във вътрешен план за бежанците на българска територия, така и по линия на различни инструменти на Европейския съюз.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...