Menu
Max_Weber

Георги Първанов: Необходимо е да изработим единна позиция по отношение на бежанската криза

Витае опасността от една мощна бежанска, мигрантска вълна към България, с каквато ние много трудно бихме могли да се справим. Не става въпрос само да удържим натиска към границата ни, страната ни не притежава икономически ресурс за справяне с подобен проблем. Не сме готови с места за настаняване, нито имаме възможност да осигурим необходимото ниво на здравеопазване, както и да създадем условия за да преодолеем всички останали проблеми, които могат да възникнат при едно такова предизвикателство.

Това заяви в ефира на „Канал 3“ председателят на ПП АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. Според него отговорните фактори в държавата трябва да изработят единна позиция по отношение на бежанската криза. В тази връзка Първанов коментира възможностите ЕС да търси единно решение на проблема, както и предложенията на страните от така наречената „Вишеградска четворка“.

„Аз мисля, че решенията не трябва да се търсят сепаративно в рамките на един или друг формат, а заедно, в рамките на целият ЕС. Естествено инстинктът за подобно обединение (Вишеградската четворка, Бел.ред.) идва от непоследователната позиция на „големите“, в това число, и на Германия. Ако там нещата бяха по-последователни то тогава и по-малките страни щяха да бъдат част от едно общо решение, а не, както в случая, да залагаме на формула, която ни предлагат от „Вишеградската четворка“. Ние в АБВ съзнаваме, че заплаха не просто за правителството, а за стабилността на страната, заплаха номер едно, може да бъде една такава мощна бежанска криза. И тогава ще бъде късно да бъдем единни. Единната позиция трябва да бъде формирана далеч, преди това да се случи, да не дава Господ“.

В страни от темата лидерът на АБВ коментира предстоящия вот на недоверие. “Имаме своите сериозни критики към министъра. Не сме му пестили тези критики чрез нашата ПГ, но когато става дума за вот на недоверие, той е към правителството като цяло и АБВ ще гласува против вота“.

В заключение Георги Първанов отговори на журналистически въпрос, свързан с предстоящите президентски избори и тезите около възможността той да се кандидатира за държавен глава на България в конкуренция с премиера Бойко Борисов. „Нямам никакви проблеми. Ще бъде интересна една такава кампания, но не съм сигурен дали Борисов го иска. Аз самият, както виждате, не съм се хвърлил в битката. Така че това е само теоретичен вариант на този етап. Аз много се надявам да има силни ярки фигури, нови политици. България има нужда от държавен глава, който да излъчва достойнство, който е лидер наистина и се надявам да го има през есента на тази година. Мисля че на президентските избори основното ще бъде кой какви гаранции ще предложи за националната сигурност, за защита на националните интереси на България“.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...