Menu
Max_Weber

Премиерът Борисов се срещна с председателя на Скупщината Мая Гойкович

Високо ценим конструктивния диалог между България и Сърбия. Двете страни имат много общи виждания и съвпадение на интересите в различни сфери, което е добра основа за изграждане на истински добросъседско сътрудничество. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с председателя на Парламента на Република Сърбия Мая Гойкович. Премиерът допълни, че България подкрепя изцяло европейската интеграция на страната и се радва на успехите и напредъка й.

Той отбеляза също, че транспортната свързаност, развитието на инфраструктурата и тясното сътрудничество в областта на енергетиката трябва да бъдат основен приоритет за двете държави. Борисов посочи, че в края на 2015 г. Министерството на енергетиката е завършило дейностите, включени в първата фаза на проекта за изграждане на реверсивна междусистемна газова връзка между България и Сърбия, стартирана е подготовката за получаване на финансиране за втората фаза и подчерта, че активната работа и на двете страни за реализацията на този проект е от голямо значение за гарантиране сигурността на доставките в региона на Югоизточна Европа.

По време на срещата беше коментирана и темата за мигрантския поток в Европа. Изразено беше общото мнение, че темата изисква засилено сътрудничество и комуникация, особено между съседни държави, както и единни позиции и солидарност в рамките на Европейския съюз и на страните в Европа. Премиерът Борисов отново подчерта, че българската страна изпълнява изключително отговорно задълженията си като външна граница на ЕС и подчерта необходимостта от намиране на общоевропейско решение на проблема.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...