Menu
Max_Weber

Михаил Миков: Бедността води до ескалация на престъпленията

„Социално-икономическата обстановка и бедността водят до ескалация на престъпленията. Има елемент на отсъствие на полицията, натовареността там е изключително голяма и заради осигуряване на границата, и заради демотивацията в МВР”. Това заяви в сутрешния блок на БТВ председателят на БСП Михаил Миков по повод зачестилите престъпления в страната.

По думите му години наред е внушавано, че държавата е нещо лошо и сега се усеща нейното отсъствие. Миков бе категоричен, че вътрешният министър Румяна Бъчварова видимо не се справя. Той изрази одобрението си в охраната по границата да бъде включена армията, тъй като „очевидно Гранична полиция не е достатъчна, съкращенията в нея водят до командироване от вътрешността на страната и оголване на други невралгични сектори, а полицаите по границата не издържат на натоварването”.

Ако има проблеми, те са преди всичко с Турция, не с Русия

По темата за отношенията ни с Турция Миков заяви, че те са обтегнати, но също добави, че съседката ни има обтегнати отношения и с ЕС. Като аргумент той посочи заплахите от страна на президента Ердоган, че ще пусне мигрантите. Лидерът на БСП отрече тезата тези заплахи да са свързани с информацията за ограничения достъп на Пеевски и Доган за влизане в Турция. Във връзка със създадената комисия, която трябва да проучи има ли намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България, Миков посочи като първи резултат, случайно или не, обявяването за „персона нон грата” на турския представител в Бургас. По думите му това е сигнал на нашата държава, че той не е вършил заложеното във Виенската консулска конвенция. „Възниква въпросът, ако е имало информация по-рано, ако не е беше създадена тази комисия, щеше ли да има такова действие или се разчита, че с него всичко ще приключи”, попита лидерът на социалистите. Според Миков във въпросната комисия двете държави са били събрани изкуствено. „Няма какво да се лъжем, че в момента, ако има проблеми, те са преди всичко с Турция”, категоричен бе председателят на БСП.

Миков коментира новосъздадената ДОСТ, като заяви, че очевидно се посяга към етно-религиозните чувства на определена част от българските граждани. Той добави, че притеснително в тази връзка са съмненията за подкрепа от турска страна. По думите му България е поле на активизирано присъствие на Турция, очевидно и от последните събития, и става въпрос за политика, която Турската държава провежда към съседите си.

Спрените обществени поръчки са сигнал, че в България няма върховенство на закона

Според Миков спрените обществени поръчки са сигнал, че в България няма върховенство на закона. „Премиерът ги пуска, той ги спира”, каза още той. Лидерът на социалистите посочи случая с чистачките на летището и допълни, че става въпрос за обществена поръчка от времето на първия кабинет на Борисов. „Тя е била спряна по време на кабинета „Орешарски”, съдът е постановил да се продължи и излиза министър-председателят и казва, че я спира, а чистачките го приветстват, без да си дават сметка, че са употребени обекти в политическия ПР на премиера”, каза още Миков. По думите му истината е съвсем различна – зад тази фирма, която иска да вземе обществената поръчка, стоят хора, които играят карти с премиера. „Доколкото разбрах става въпрос за г-н Сталийски”, поясни Миков. Той бе категоричен, че трябва друго отношение между капитала и работещите. „Аз имам съмнения дали тези фирми, спечелили обществените поръчки по законен ред, ще заведат дела за обезщетение, защото ако не заведат, очевидно става въпрос за поредната договорка. А ако заведат, възниква въпросът колко милиона ще струват съмненията на министър-председателя на българските данъкоплатци и кога най-сетне в България ще има върховенство на закона, а не на съмненията”, каза Миков.

Лидерът на БСП посочи два резултата от инициирания от социалистите вот на недоверие – отложена наредбата за доплащане за есента, която оставя около 400 лекарства в списъка на тези, които се доплащат от здравната каса. „Втората е, че тази наредба се допълва със социално значими заболявания и други такива и изрично се казва, че няма да се плаща, защото досега имаше тази възможност – за да не чакаш, плащаш”, посочи Миков. Той бе категоричен, че трябва да бъде отменен режимът, разделящ заболяванията на социално значими и такива, за които ще се чака.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...