Menu
Max_Weber

Ген. Михо Михов: Връщане на донаборната служба ще е полезно не само за Българската армия, но и за нацията

Идеята за връщане на донаборната служба стресира, но в едни разумни граници това ще е полезно не само за Българската армия, но и за нацията като цяло. Това коментира в предаването „Тази сутрин" по bTV генерал Михо Михов, председател на парламентарната комисия по отбрана и народен представител от ПГ на АБВ.

„Армията има достатъчно капацитет и креативност, за да подготви младото поколение на България във военно-техническо и дори в патриотично отношение". Идеята в голяма степен обаче може да бъде осуетена от съсипаната армейска инфраструктура и за това трябва да бъде търсена отговорност, категоричен е генералът. 

България днес се нуждае от лидери, а не от месии, каза още ген. Михов. „В тази посока един от моите въпроси за Българската армия е докога ще има вакантни длъжности на командирски позиции и на държавни позиции, които са незаети? В една мисия, ако водачът не казва - прави като мен, армията се скапва".

Ген. Михов определи като смущаващ факта, че 20% от армейския състав остава непопълнен. „Българската армия в момента се състои от около 26 хиляди души, при положение, че според Бялата книга за отбраната и въоръжените сили на Република България и приетия План „2020" се предполага въоръжените ни сила да са от 37 до 40 хиляди души. Измеренията са малко Ньойски и това смущава, но още по-смущаващото е търпимостта. Аз не искам да изнасям тайни и конфиденциална информация, но ако си кажем, че и при този състав 20% е незапълнен от войници, сержанти и офицери, това също е смущаващо".

Председателят на парламентарната комисия по отбрана посочи, че армията в настоящата реалност получава една много сериозна задача с охраната на границата, за която допълнително трябва да се готви. „Виждате, че една малка по състав армия се раздава, благодарение на командирския опит и отговорност", коментира той. 

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...