Menu
Max_Weber

Българо-австрийски политически консултации

Българо-австрийски политически консултации на ниво постоянен/генерален секретар на Министерствата на външните работи на двете страни се проведоха на 19 март в София. От българска страна консултациите бяха водени от постоянния секретар на МВнР Георги Димитров, а от австрийска – от д-р Михаел Линхарт, генерален секретар  на Федералното министерство за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия.

Двете страни констатираха отличното състояние на двустранните отношения и активния политически диалог. Бяха обсъдени широк кръг международни въпроси. Договорено бе засилено взаимодействие на България и Австрия по дневния ред на Европа, по-конкретно по въпроси на европейския път на страните от Западните Балкани и по-нататъшното успешно осъществяване на Дунавската стратегия на ЕС.


В контекста на Австрийското председателство на  Комитета на министрите на Съвета на Европа и Централно-европейската инициатива бе договорено засилено сътрудничество и високи политически контакти.


В рамките на посещението си в България д-р Михаел Линхарт бе приет от министъра на външните работи Кристиан Вигенин.  Двамата обсъдиха двустранните отношения, като подчертаха доброто ниво на сътрудничество и диалог между България и Австрия. Министър Вигенин и д-р Линхарт  изразиха взаимна готовност на двете страни за обогатяване на политическите контакти и се обединиха около необходимостта от по-активно използване на съществуващия потенциал в областта на търговско-икономическите отношения.


Отношенията между Австрия и България се развиват изключително динамично на всички нива и за нас това е важно, заяви Кристиан Вигенин. „Искам да видя в бъдеще по-добра координация между нашите две страни по отношение на политиката им към региона на Западните Балкани и Югоизточна Европа като цяло”, отбеляза външният министър, като допълни, че за България тази област е приоритетна. „Страната ни иска да играе конструктивна роля в региона и има необходимите познания и капацитет да го направи. За нас е важно темите за Югоизточна Европа да бъдат приоритет и в европейския дневен ред”, подчерта Кристиан Вигенин.


Източник: Пресцентър Министерство на външните работи

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...